Gewone puntjes

  (58)
  2 uur 25 minuten

  Het basisrecept voor gistdeeg. U kunt het deeg gebruiken als basis voor focaccio, of voor puntjes, bolletjes of een brood.


  46 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 12 

  • 1 zakje (7 gr) bakkersgist
  • 225 ml warm water (45°C)
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 320 gr bloem

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 2uur  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:2uur25min 

  1. In een kleine kom het gist in warm water oplossen. Ong. 10 minuten laten staan, tot een romige massa ontstaat. 2 bakplaten licht invetten.
  2. In een grote kom het gistmengsel met suiker, zout, olie en 125 gr bloem samenvoegen; goed mengen. Resterende bloem in opeenvolgende porties van 70 gr toevoegen en elke keer goed mengen en kneden.
  3. Als het deeg samenhangend is, op een licht bebloemd oppervlak leggen en kneden tot een soepele, elastische massa, ong. 8 minuten.
  4. Het deeg in een grote kom leggen die licht met olie is ingevet. Draai het deeg door de kom zodat het een laagje olie krijgt. Afdekken met een schone, vochtige doek. Gedurende ong. 1 uur op een warme plek laten rijzen, tot het deeg in omvang verdubbeld is.
  5. De oven voorverwarmen op 165°C/gasstand 3.
  6. Het deeg in 12 gelijke porties verdelen, tot puntjes vormen. De puntjes op de ingevette bakplaten leggen, met een vochtige doek afdekken en laten rijzen tot de omvang verdubbeld is, ong. 40 minuten.
  7. Gedurende 20-25 minuten in de voorverwarmde oven bakken, of tot ze goudbruin van kleur zijn. Op een ovenrek leggen om af te laten koelen.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (58)

  Beoordelingen in het Nederlands (5)

  16

  Heb eerst tarwe bloem gebruikt toen patentbloem en als laatste weisenmeel type 405 van alle 3 soorten is er geen een die goed te verwerken is. Ze zijn allemaal naar 60 min rijsen niet te bewerken het is net een slap pudding. Heb wel zo goed als het kan een paar broodjes gebakken de temperatuur die voor dit recept staat 165gr. Deze kan best wel wat hoger. Heb ze afgebakken in een klein broodblik je kunt ze niet op een bakblik leggen ze lopen te ver uit en je krijgt in plaats van een bolletje een plat geval. Kan dit recept niet door bevelen.  -  31 mei 2011

  van
  5

  Als reactie op de beoordeling van martin.......waarschijnlijk heb je te veel water gebruikt als je deeg niet stevig maar stevige pudding lijkt. Is je deeg niet stevig genoeg dan moet je er gewoon nog iets meer bloem bij doen. Ik heb dit recept gevolgd en heb prima uitziende stevige bolletjes kunnen maken van het deeg wat zo dik en luchtig was als deeg hoort te zijn. Ook het rijzen is zonder problemen verlopen. En ik heb gewoon patentbloem gebruikt en instant gist uit een zakje.  -  29 okt 2012

  keukenprinsesje2001
  1

  ik vond ze gewoon niet veel anders  -  08 mei 2013