Traditionele Poolse jachtschotel (bigos)

    Traditionele Poolse jachtschotel (bigos)

    3keer bewaard
    2uur20min


    34 personen hebben dit gemaakt

    Een van de meest heerlijke Poolse gerechten - bigos! Het is een stoofpot van zuurkool, verschillende soorten vlees en paddenstoelen. Het geheim ligt in het goed mengen van alle smaken. Hoe langer je het laat stoven en opnieuw opwarmt, hoe beter het smaakt. Na een paar dagen is het het lekkerst! Bekijk ook de video van dit recept.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1,5 kg zuurkool
    • 2 uien, gesnipperd
    • 2 eetlepels plantaardige olie
    • 200 gr Poolse worst, in plakjes
    • 250 gr runderstoofvlees, in blokjes gesneden
    • 250 gr kalfsvlees, in blokjes gesneden
    • 100 gr spek, in blokjes gesneden
    • 150 ml rode wijn
    • 3 eetlepels tomatenpuree
    • een halve handvol gedroogde wilde paddenstoelen
    • een halve handvol gedroogde pruimen
    • 2 laurierbladeren
    • 3 piment zaden
    • 1 eetlepel karwijzaad
    • 1 theelepel marjolein
    • zout en peper naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:2uur20min 

    1. Spoel de zuurkool onder stromend water af. Knijp het overtollige sap eruit en snijd het fijn. Leg in een grote pan, bedek met kokend water, voeg de pruimen, laurier en piment toe. Laat 50 minuten heel zachtjes koken tot alles zacht is gekookt.
    2. Giet ondertussen kokend water over de droge paddenstoelen in een kleine steelpan, en zet apart.
    3. Verhit de olie en bak de ui glazig. Voeg de worst toe en bak deze bruin.
    4. Breng in een aparte pan 1 liter water aan de kook. Voeg het rundvlees, kalfsvlees en spek toe. Kook 20 minuten en giet af.
    5. Laat de paddenstoelen uitlekken en snijd ze in stukjes. Bewaar het water.
    6. Wanneer de zuurkool zacht is, voeg je de champignons, vlees, en worst met ui toe en meng alles goed. Laat 20 minuten onbedekt sudderen. Als er te veel water inzit, giet je dit af.
    7. Giet de rode wijn erbij en laat nog 15 minuten sudderen. Breng op smaak met marjolein, komijn, zout en peper. Roer de tomatenpuree erdoor, verwarm de stoofschotel, onder voortdurend roeren. Als het te droog is, giet je het bewaarde paddenstoelenvocht erbij.
    8. Laat nog 1 uur zachtjes koken als je wilt. Hoe langer je het kookt, hoe lekkerder het is. Vergeet niet om af en toe te roeren zodat het niet aan de bodem blijft kleven.

    Video

    Bigos - Poolse jachtschotel
    Bigos - Poolse jachtschotel

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren