Traditionele Poolse donuts

    Traditionele Poolse donuts

    10keer bewaard
    2uur


    10 personen hebben dit gemaakt

    Een heerlijke traktatie voor donut-liefhebbers! Zacht deeg gevuld met zoete jam. Het ruikt goed en smaakt nog beter!

    Ingrediënten
    Opbrengst: 65 donuts

    • 110 gr verse gist
    • 130 gr suiker
    • 1 kilo bloem
    • 500 ml melk
    • 1 ei
    • 7 eierdooiers
    • 2 theelepels vanille-extract
    • 1 eetlepel geraspte citroenschil
    • 1 citroen, het sap
    • 1 mespuntje zout
    • 2 eetlepels wodka of rum
    • 6 eetlepels plantaardige olie
    • 450 gr jam (rozenbottel of aardbei)
    • 1,5 liter plantaardige frituurolie
    • 90 gr poedersuiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Extra tijd: 1uur rijzen  ›  Klaar in:2uur 

    1. Meng de gist, 1 eetlepel suiker, 200 gr bloem en 1/2 van de melk. Meng goed en laat even rusten op een warme plaats tot het deeg in volume verdubbeld is.
    2. Klop het ei, de eierdooiers en suiker tot een lichtkleurig en luchtig mengsel. Voeg de resterende bloem, melk, vanille, citroensap en rasp, zout en wodka toe, meng goed. Roer de bereide gist erdoor en kneed tot het deeg glad is. Voeg geleidelijk de olie, 2 eetlepels per keer, toe en kneed 10 minuten.
    3. Verwarm de oven voor op 40°C. Leg het deeg in de oven, dek af met een keukendoek, laat de deur op een kier en laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is.
    4. Rol het deeg uit tot het 2 cm dik is. Snijd er cirkels uit die 4 cm in diameter zijn. Schep 1 theelepel jam in het midden van elke cirkel en vorm een ​​bal.
    5. Verhit in een friteuse of een pan de olie op 190°C (controleer de temperatuur door er een stukje deeg in te laten vallen, het moet onmiddellijk gaan drijven). Bak de donuts in verschillende porties aan beide kanten goudbruin. Het is beter om ze langer te bakken op een lagere warmte, dan ze korter op een hoge temperatuur te bakken.
    6. Leg ze op een theedoek om uit te lekken en bestrooi ze met poedersuiker.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    1

    - Gewaardeerd op - 18 apr 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren