Erwtensoep

  • 4beoordelingen
  • 42keer bewaard
  • 3uur40min

Vereenvoudigd recept voor een heerlijke stevige erwtensoep.

Marco California, Verenigde Staten

Ingrediënten

Porties: 3 

  • 3 stengels prei, gesneden
  • 1 pond wortels (ongeveer 10), geschraapt en in schijfjes gesneden
  • 4 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
  • 1 selderieknol, in stukjes
  • (eventueel) een bosje peterselie, fijn geknipt
  • 1 theelepel tijm
  • 1 1/2 liter water
  • 1 pond spliterwten
  • een paar aardappels, geschild en in kleine stukken
  • 1 rookworst
  • 10 reepjes ontbijtspek of bacon, even uitgebakken
  • een paar sneetjes bruin brood, rooster en snijd in stukjes

Bereidingswijze

Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 3uur  ›  Klaar in:3uur40min 

  1. Was de spliterwten, gooi eventueel lelijke stukjes weg en zet ze even in de week.
  2. Snijd de worteltjes en de groene bladeren van preien af en snijd ze dan in de lengte door, en dan in stukjes van 2 of 3 centimeter, maak de laagjes prei los en was ze goed.
  3. Schraap eventueel de wortels af en snijd ze in schijfjes van ongeveer 1 cm dik.
  4. Snijd de selderieknol in plakken, schil die plakken en snijd ze in blokjes (gooi eventueel zachte stukken weg.)
  5. Was de stengels bleekselderij en snijd ze in heel dunne plakjes.
  6. Was de selderij en peterselie en knip ze fijn.
  7. Doe de groenten en de tijm in een grote pan, voeg 1 1/2 liter water toe en breng het aan de kook.
  8. Voeg de spliterwten toe als het kookt, breng het opnieuw aan de kook, en laat het dan op laag vuur 2-3 uur koken, roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  9. Bak het spek nog even uit, drie kwartier of een uur voor het opdienen.
  10. Verwarm de rookworst in bijna kokend water, laat een halfuur doorwarmen.
  11. Kook een paar aardappelen bijna gaar en doe ze door de soep.
  12. Breek de reepjes bacon in vier of vijf stukken en snijd de rookworst, en meng het door de soep.
  13. Rooster eventueel wat bruinbrood, snijd het in stukjes en strooi het over de soep in de borden (‘soldaatjes.’)

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (4)

Pelouche
van
3

Een heerlijke stevige erwtensoep voor op een koude winteravond! - 14 sep 2009

marjolein696
1

vergeten erbij te zetten, groenten moeten natuurlijk wel klein gesneden worden zoals marco doet!! - 23 jan 2013

marjolein696
1

vind deze soep erg dik lijken op de foto. gebruik zelf voor 10L soep: 250gr spliterwten, 4 grote wortels, halve knolselderij, 1 hele prei, 2 a 3 grote aardappels, 2 boullion blokjes (rund) 1 laurierblad, 2 grote stukken ribben, spek (blokjes) en rookworst. alle groenten met boullion blokjes ribbetjes en laurierblad opzetten met 2L water, aan de kook brengen en dan 2 uur langzaam door laten koken. ribben en laurierblad er uit halen en dan de groenten een beetje fijn stampen, dan de aardappels in kleine blokjes snijden, rookworst in plakjes en deze samen met de spekjes erbij doen en nog weer een half uur ongeveer op laten staan tot de aardappels gaar zijn. dan is je soep klaar! ribben kun je er weer in doen en mee laten opwarmen om erbij op te eten. misschien een idee om het ook eens zo te proberen? je kunt de soep later nog iets dunner maken door er een klein beetje water aan toe te voegen. - 23 jan 2013

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties