Gehaktballen in tomatensaus
1 / 1 Foto van:  Chantal
Blader

Gehaktballen in tomatensaus

Mijn versie van een recept van Jamie Oliver. Heerlijk gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Lekker met elke soort pasta, ik heb in dit geval tagliatelle gebruikt.

Chantal Overijssel, Nederland

Ingrediënten

Porties: 4 

  • voor de gehaktballen
  • 3 takjes verse rozemarijn, alleen de blaadjes
  • 12 cream crackers (van Jacob's of Lu)
  • 500 gr rundergehakt (of half-om-half)
  • 2 theelepels fijne mosterd
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 ei
  • zout en peper
  • Voor de tomatensaus
  • olijfolie
  • 1 halve rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • klein bosje basilicum, alleen de blaadjes, grof gehakt
  • 1 blikje (400 gr) tomatenblokjes
  • 400 ml gezeefde tomaten (uit pak)
  • 1 theelepel sambal, of meer naar smaak
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • peper en zout, naar smaak
  • 500 gr tagliatelle
  • geraspte (Parmezaanse) kaas

Bereidingswijze

Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:40min 

  1. Hak de blaadjes van de rozemarijn fijn. Verkruimel de crackers in een stevig plastic zakje of theedoek met bijvoorbeeld een deegroller tot zeer fijne kruimels.
  2. Meng het gehakt met de rozemarijn, crackerkruimels, fijne mosterd, oregano, 1 ei en een flinke snuf zout en peper in een kom. Kneed goed door en rol er vervolgens ongeveer 24 balletjes van. Besprenkel met wat olijfolie en rol om, zodat ze allemaal met een laagje olie bedekt zijn.
  3. Zet een pan met ruim water op het vuur en breng aan de kook. Voeg een klein beetje zout toe. Hier ga je straks de pasta in koken.
  4. Verhit een scheut olijfolie in een grote hapjespan. Bak hierin de fijngehakte ui en de uitgeperste knoflook tot de ui glazig is (ongeveer 5 minuten).
  5. Voeg de basilicum, tomatenblokjes, gezeefde tomaten, sambal en balsamicoazijn toe en roer goed door. Breng aan de kook en laat vervolgens zachtjes sudderen. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout.
  6. Voeg de pasta toe aan de pan als het water kookt en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  7. Verhit ondertussen in een andere koekenpan een scheutje olijfolie. Bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin en gaar, in ongeveer 8 minuten.
  8. Voeg de balletjes toe aan de saus en laat nog even sudderen tot de pasta gaar is.
  9. Schep wat pasta in een diep bord en schep hierover de saus en de gehaktballen (6 per persoon). Bestrooi eventueel met geraspte kaas. Eet smakelijk!

Meer recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren
Wat vond je van het recept?

Meer receptencollecties