Tarte Flamiche met Paprika-Tijmdeeg

Een heerlijke Tarte Flamiche (recept komt uit de Delicious)

EatCookLove Zuid-Holland, Nederland

Ingrediënten

  • •50 gram ongezoute boter (+ extra voor het invetten)
  • 1 el olijfolie
  • 3 grote uien
  • 150 gram spek, bacon of pancetta
  • 100 ml slagroom
  • 4 eieren
  • 150 gram Gruyere
  • 200 gram bloem
  • 100 gram ongezoute boter voor deeg
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1 eierdooier

Bereidingswijze

  1. Doe voor het deeg de bloem, paprikapoeder, tijm en boter met 1/2 tl zout in een kom van een keukenmachine en laat de machine draaien tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Voeg de eierdooier en 2 el ijskoud water toe. Laat de machine draaien tot het zicht een gladde bal vormt. Wikkel het deeg vervolgens in plastic folie en leg het ca 30 minuten in de koelkast.
  2. Smelt intussen de boter en olie in een koekenpan op laag vuur. Bak de ui met 1/2 theelepel zout onder af en toe roeren ongeveer 20 minuten tot de ui zacht is. Voeg het spek toe en bak 3-4 minuten tot de ui goudbruin kleurt en het spek bijna gaar is. Neem van het vuur en laat het afkoelen.
  3. Verwarm de oven vervolgens voor op 180 graden. Vet een taartvorm met losse bodem van 24 cm doorsnede in. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak en bekleed de bodem en de zijkanten van de taartvorm ermee. Bekleed met bakpapier en vul met ongekookte rijst of specialse steunvulling. Bak 10 minuten in de oven, verwijder vervolgens het papier en de steunvullen. Zet het opnieuw in de oven en bak het nog vijf minuten tot het deeg gaar en droog is.
  4. Klop de eieren, room en 100 gram kaas door elkaar en voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel het uimengsel over de taartvorm en schenk het eimengsel erover. Bestrooi met de rest van de kaas en bak in 25 minuten de taart gaar in de oven, of tot de vulling goudbruin en stevig is. Garneer met de kruiden en serveer.
  5. Om het gerecht aan te vullen met meer groenten kun je prima een diversiteit aan paddenstoelen toevoeggen aan dit gerecht. Bak de paddenstoelen voor ze in de tarte flamiche gaan kort in de buin en verdeel ze samen met het uitmengsel over de taartbodem.

Tip

www.eatcooklove.nl

Bekijk dit op mijn blog

Kijk voor meer recepten op mijn blog

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren