Heerlijke Cantonese Curry | Chinese Stoofpot

  • 19keer bewaard
  • 1uur45min

Het is winter en dan krijg ik altijd weer zin Cantonese stoofpot. Stoofpot is niet iets waar je als eerste aan denkt bij de Cantonese keuken, maar zodra het winter in het land is, worden in Zuid-China de claypots (kleipotten) tevoorschijn gehaald. Chinezen geloven namelijk dat eten, gemaakt in een claypot, verwarmend werkt voor je lijf. Ook al daalt de gemiddelde temperatuur in Zuid-China meestal niet onder de 18 graden, toch is het blijkbaar nodig om iets verwarmends te eten :-). De smaken in dit recept zijn typisch Chinees en zijn in Nederland eigenlijk alleen in de verschillende Chinatowns te proeven. De genoemde ingrediënten, zoals de Red Bean Curd, sojabonensaus en rocksugar zul je daarom echt in een toko moeten halen. Het is echter meer dan de moeite waard. Qua smaak heel anders dan Westerse stoofpotten, maar zo verslavend lekker!!!!

RobbertS Noord-Brabant, Nederland

Ingrediënten

Porties: 4 

  • 1 kilo riblappen
  • 500 gram Rettich (ook wel Daikon genoemd)
  • 2 stuks steranijs
  • 3 grote tenen knoflook, fijngehakt
  • Stuk gember ter grootte van je duim, fijngehakt
  • Rocksugar ter grootte van je duim (evt. te vervangen door lichte kandijsuiker)
  • Red Bean Curd, ongeveer 2 eetlepels (bijv. van het merk Koon Yick Wah Kee Foods). Let op dat je daadwerkelijk RED bean curd haalt ivm de hele eigen smaak,
  • Grove sojabonensaus, ongeveer 1 eetlepel. In de grove versie zitten hele sojaboontjes en levert in de stoofpot net een andere smaak op.
  • 1 á 2 eetlepels sojasaus
  • Scheut Shaoxing rijstwijn
  • Zout en peper naar smaak
  • Scheut olie (geen olijfolie)

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:1uur45min 

  1. Snij de riblappen in stukken van ongeveer twee bij twee centimeter. Marineer het vlees in zout, peper, sojasaus en rijstwijn.
  2. Snij de rettich in hetzelfde formaat en zet apart.
  3. Verhit in een braadpan een scheut olie. Voeg hier de knoflook, gember en steranijs toe en verhit dit zachtjes een paar minuten in de olie tot ze lekker gaan geuren.
  4. Doe nu het vlees in de pan en bak dit gedurende een paar minuten op hoog vuur zodat het vlees mooi bruin kleurt.
  5. Doe de stukken rettich in de pan. Breng de stoofpot op smaak door rocksugar, de red bean curd en de grove sojabonensaus toe te voegen. Schep alles goed om.
  6. Giet nu zoveel water in de pan tot alles onder staat en breng aan de kook. Laat de stoofpot vervolgens een uur tot anderhalfuur uur op een heel zacht vuurtje sudderen.
  7. Breng de stoofpot op smaak met zout en peper.

Tip

Serveertips: met noodles of rijstvermicelli in een lichte bouillon. Of serveer met witte rijst en wat roergebakken paksoi.

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (3)

RobbertS
2

- 05 jan 2013

KerstinVogel
1

Heerlijk. Ik heb medium dry sherry gebruikt ipv de rijstwijn en ajam smoor van AH ipv de red bean curd, want die was ook nergens te krijgen. En toch was het geweldig. Ben benieuwd hoe het 'originele' recept smaakt! - 17 feb 2013

RobbertS
1

- 05 jan 2013

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties