Witlof met ham en kaassaus

Een lekker recept voor witlof uit de oven. De gehalveerde witlofstronkjes worden omwikkeld met ham en met een romige kaassaus overgoten. In de oven krijgt het nog een goudbruin korstje.

Patty Overijssel, Nederland

Ingrediënten

Porties: 4 

  • 4 stronken witlof
  • 8 plakken achterham
  • Voor de saus
  • 20 gr boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 250 ml melk
  • 70 gr belegen kaas, geraspt
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:35min 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in met boter.
  2. Snij de witlofstronken in de lengte doormidden en verwijder de harde kern. Kook ze in ruim kokend water ongeveer 5 minuten tot ze beetgaar zijn.
  3. Rol elke helft witlof in een plakje ham en leg ze in de ingevette ovenschaal.
  4. Smelt de boter in een steelpannetje op middelhoog vuur. Voeg al roerend de bloem erdoor. Blijf goed roeren terwijl je beetje voor beetje de melk toevoegt. Zorg dat het een sausje wordt zonder klonten. Voeg als laatste ook de kaas toe en een snufje peper en zout (naar smaak). Giet de kaassaus over de witlof in de ovenschaal.
  5. Bak de witlofschotel 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot het een goudbruin korstje heeft. Serveer bijvoorbeeld met gekookte aardappelen en een stukje vlees.

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties