Reuzenbonen-tomatenpasta met balsamicoazijn en citroen
1 / 1 Foto van:  
Blader

Reuzenbonen-tomatenpasta met balsamicoazijn en citroen

Makkelijk, snel klaar, gezond, vegetarisch... en lekker! Dit gerecht kan je goed als experiment gebruiken om het verschil tussen goed- en duurkope azijn, olijfolie en blikgroenten te testen.

Chef Rob Zuid-Holland, Nederland

Ingrediënten

Porties: 2 

  • 2 teentjes knoflook, gepeld, en in smalle plakjes gesneden
  • 1/2 rode Spaanse peper, zonder de zaadjes, in smalle reepjes gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 blik reuzenbonen, uitgelekt
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 6 á 10 cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 2 eetlepels rozijnen of krenten
  • 1 á 2 theelepels gedroogde salie (of rozemarijn, of tijm)
  • 1/2 blik gepelde tomaten
  • 150 gr pasta naar keuze
  • 2 á 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes
  • de geraspte schil van 1 (goed gewassen en/of bio-)citroen

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:55min 

  1. Verwarm de olijfolie in een hapjespan (met hoge rand, dus gebruik geen koekenpan) op laag vuur, terwijl je de ingrediënten bereidt.
  2. Bak in 2 minuten de knoflook en de peper samen met de laurier.
  3. Voeg - net voordat de knoflook verkleurt (en dus bitter wordt) - de bonen toe, hussel alles door elkaar, en draai het vuur iets hoger. De “wangetjes” van de bonen moeten ietsje kleuren. Dit neemt zo'n 3 minuten in beslag. Roer hiervoor niet te vaak in de pan.
  4. Voeg de azijn, tomaatjes, rozijnen en gedroogde salie toe, met flink wat zwarte peper en zout.
  5. Voeg de gepelde tomaten toe, schep alles nog eens goed om, en zet de pan zo'n 30 minuten op laag vuur. Schep tussentijds alles om, en proef (en ruik) of je genoeg zout en salie hebt gebruikt.
  6. In de tussentijd kook je de pasta, en zet de kookwekker dusdanig, dat de pasta gelijk na het koken opgediend kan worden met de saus.
  7. Vul de bodems van 2 warme borden met een laagje pasta, en schep daarbovenop de saus (zonder de laurierblaadjes), met wat extra peper, olijfolie, de pijnboompitjes en de citroenrasp.

Tip

De zuur-zoutverhouding moet in de juiste balans zijn, door de juiste hoeveelheden azijn en citroen (zuur) en de pijnboompitten en het zout. De krentjes geven de zoete toon om het compleet te maken.

Meer recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren
Wat vond je van het recept?
Plaats een foto vanaf je mobiel

Meer receptencollecties