Inloggen Aanmelden

Heerlijke apfelstrudel met vanillesaus

Kou, sneeuw en ijs.... Bij mij betekent dat lekker warme choco met een heerlijk stukje apfelstrudel erbij.. Dit recept is ontstaan door het uitproberen van recepten en ze aanpassen tot ik een heerlijk recept had.

Ingrediënten
Opbrengst: 1 apfelstrudel

  • Voor het deeg
  • 250 gram bloem
  • 100 ml lauwwarm water
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 20 gram roomboter (gesmolten)
  • Voor de vulling
  • Ruim 1 kilo elstar appels
  • het sap van een halve citroen
  • 100 gram suiker
  • 2 sneetjes witbrood (eventueel te vervangen met 50 gram paneermeel)
  • 20 gram roomboter
  • 1 eetlepel kaneel
  • Voor de afwerking
  • 1 ei, losgeklopt
  • 20 gram roomboter (gesmolten)
  • poedersuiker
  • Vanillesaus
  • 500 ml melk
  • 20 gram custard
  • 30 gram suiker

Bereidingswijze
Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 45min  ›  Extra tijd: 30min in de koelkast  ›  Klaar in:1uur35min 

  1. Kneed van de bloem, het ei, de gesmolten boter, zout en water een soepel deeg. Vorm een bol en laat het deeg afgedekt minimaal 30 min. rusten in de koelkast
  2. Schil voor de vulling de appel, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Besprenkel de appel met citroensap.
  3. Rooster het brood en maal fijn.
  4. Smelt 20 gram boter in een steelpan en voeg de broodkruimels toe. Bak dit in ongeveer 3 minuten goudbruin. Let op: Dit gaat in het begin langzaam maar op het laatst heel snel. Niet te bruin laten worden want dan gaat het bitter smaken.
  5. Meng in een kom de appel met de suiker, de broodkruimels en de kaneel.
  6. Verwarm de oven voor op 180°C.
  7. Rol het deeg met een deegroller op een schone en met bloem bestoven aanrecht dun uit tot een rechthoekige lap. Trek het vervolgens met bebloemde handen zo dun mogelijk uit: dit doe je met beide handen onder het deeg. Pas op dat het deeg niet scheurt.
  8. Leg het uitgerekte deeg op een schone theedoek.
  9. Verdeel het appelmengsel over het deeg en rol met behulp van de theedoek het tot een stevige strudel. Vouw de uiteinden naar binnen.
  10. Leg de strudel met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de strudel met het losgeklopt ei. Laat in de oven in ongeveer 45 minuten gaar bakken. Om de 15 minuten de strudel met gesmolten boter bestrijken.
  11. Laat de apfelstrudel eerst wat afkoelen en bestrooi het dan met poedersuiker.
  12. Maak ondertussen in een steelpan de vanillesaus klaar:
  13. Doe de custard en de suiker in een kom en voeg hier een klein beetje melk toe. Verwarm ondertussen de resterende melk in de steelpan. Voeg als de melk heet begint te worden het custardmengseltje toe en breng aan de kook.
  14. Serveer de apfelstrudel in de warme vanillesaus.

Tip

Als je van rozijnen houdt, kun je bij de appels 50 gram rozijnen toevoegen (evt in rum geweekt) toevoegen.

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties