Gezondere baklava

In dit recept zit minder suiker en honing dan in de meeste baklava recepten. Met die redenering mocht ik gisteren twee stukjes als toetje ipv één. Zo werkt het toch?

Marjel Washington, Verenigde Staten

Ingrediënten

Porties: 9 

  • Baklava
  • 115 gr gesmolten boter
  • 100 gr pistachenoten
  • 100 gr suiker
  • 1 theelepel oranjebloesemwater
  • 16 blaadjes filodeeg
  • 100 gr gesmolten boter, om mee te bestrijken
  • Siroop
  • 150 gr honing
  • 1 theelepel kaneel
  • 1-2 theelepels oranjebloesemwater
  • 2 theelepels citroensap

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:50min 

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een vierkant bakblik van ong. 23 x 23 cm in met gesmolten boter.
  2. Zorg dat het filodeeg goed ontdooid is, anders breekt het.
  3. Hak de pecannoten fijn in de kom van een keukenmachine. Voeg de 115 gram gesmolten boter toe, samen met de suiker en 1 theelepel oranjebloesemwater. Pulseer ong. 10 seconden tot gemengd. Zet dit mengsel opzij.
  4. Leg 8 vellen filodeeg in het ingevette bakblik, maar bestrijk steeds elk vel met gesmolten boter.
  5. Smeer de vulling uit over het filodeeg. Bedek de vulling weer met 8 vellen filodeeg, en bestrijk elk vel weer met gesmolten boter. Snij de baklava nu al in vierkantjes (zie foto).
  6. Zet de baklava ong. 35 minuten in de voorverwarmde oven.
  7. Maak 15 minuten voor het einde van de baktijd de siroop door de honing met het oranjebloesemwater en het citroensap te verwarmen in een steelpannetje op laag vuur. Laat 5 minuten zachtjes sudderen, en daarna 10 minuten rusten.
  8. Haal de baklava uit de oven, schenk de siroop erover, en laat 1 uur rusten voor het serveren.

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties