Eendenborst met stoofperen

    Eendenborst met stoofperen

    2keer bewaard
    3uur


    3 personen hebben dit gemaakt

    Begin dit gerecht met het bereiden van de stoofperen (Je kunt dit ook al de avond daarvoor doen), en bak daarna de eendenborst. Serveer de eendenborst met de stoofperen, aardappelpuree en haricoverts. Dit gerecht is zeer geschikt voor Kerst.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Eendenborst
    • 4 eendenborstfilets
    • 50 ml gevogelte of wildfond
    • 100 ml rode wijn
    • 2 eetlepels bosvruchtenjam
    • 25 gr boter
    • 1-2 eetlepels allesbinder (optioneel)
    • zout en versgemalen peper, naar smaak
    • Stoofpeertjes
    • 2 kilo stoofperen (bij voorkeur Gieser Wildeman peren)
    • 3 eetlepels suiker
    • 2 kaneelstokjes
    • 4 kruidnagels
    • 1 eetlepel azijn
    • 375 ml rode wijn
    • ong. 150 - 200 ml rode port

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:3uur 

      Stoofperen:

    1. Schil de peertjes en laat het stokje eraan zitten. Doe een laagje water in een grote pan en voeg 3 eetlepels suiker toe. Laat 5 minuten koken, onder regelmatig roeren.
    2. Voeg de peertjes toe aan de pan, en doe de kaneelstokjes en kruidnagels erbij. Laat dit 30 minuten op zacht vuur staan.
    3. Schenk een scheutje azijn erbij, evenals de rode wijn en rode port. Laat 2 uur zachtjes koken. Haal de peertjes er dan voorzichtig uit en laat de saus nog even inkoken. Doe de peertjes in een serveerschaal en giet de saus eroverheen.
    4. Eendenborstfilet:

    5. Snijd de vetkant van de eendenborstfilets met een scherp mes kruislings in tot op het vlees. Bak de eendenborstfilets zonder toevoeging van boter of olie op de vetkant in een droge hete koekenpan aan, ong. 7 min.
    6. Keer het vlees om en bak nog 2 minuten, zodat de filets goudbruin zijn. Schep ze uit de pan, bestrooi ze met peper en zout en houd ze warm.
    7. Schep 2/3 deel van het bakvet uit de pan en giet de fond en rode wijn bij het overgebleven bakvet in de pan. Kook de jus in, ong. 3 minuten. Roer de bosvruchtenjam erdoor en klop er koude klontjes boter door zodat de saus licht bindt. Bind de saus eventueel met aangelengd aardappelmeel.
    8. Snijd de eendenborstfilets in dunne plakken en serveer deze op warme borden. Serveer met de stoofperen en eventuele verdere bijgerechten.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren