Kaasfondue

    Kaasfondue

    72keer bewaard
    1uur


    68 personen hebben dit gemaakt

    Vijftig jaar geleden kreeg m'n vader dit recept van een Zwitserse kennis. In tegenstelling tot wat de meeste kookboeken voorschrijven, doe ik de kaas bij de koude wijn, en verwarm het dan samen. Net iets lekkerder.

    Marco California, Verenigde Staten

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 3 stokbroden
    • 1 of 2 teentjes knoflook, geschild
    • 750 gr kaas (half Gruyère, half Emmentaler), in kleine blokjes
    • 550 ml witte wijn (bijvoorbeeld Riesling)
    • 30 ml Kirsch
    • 1 1/2 eetlepel maizena
    • vers gemalen peper
    • vers geraspte nootmuskaat

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Maak vantevoren alle bijgerechten klaar en snijd het stokbrood schuin in plakjes van ca. 1 1/2 cm en snijd die in tweeën.
    2. Snijd de kaas in blokjes van ongeveer een halve centimeter.
    3. Los de maizena op in de kirsch.
    4. Schil een teentje knoflook, snijd het doormidden en wrijf de fonduepan ermee in. (De speciale aardewerk fonduepan ‘caquelon,’ maar een glazen pan of een arcopal schaal die op het vuur kan is even goed.)
    5. Doe de kaas in de fonduepan en giet de koude wijn erbij. Verwarm het op middelhoog vuur, onder vrijwel voortdurend langzaam roeren met een houten lepel. Ik probeer altijd in dezelfde richting te roeren.
    6. In ongeveer tien minuten is de kaas gesmolten en min of meer opgelost. De fondue moet van de lepel druipen als die eruit genomen wordt; als het draden trekt is het nog niet warm genoeg.
    7. Doe de maizena met kirsch door de fondue, blijf roeren, en voeg wat vers gemalen peper en vers geraspte nootmuskaat toe.
    8. Zet de fondue op een electrisch kookplaatje of op een spiritusbrander op tafel.
    9. Als de fondue te dik wordt, voeg dan wat wijn toe (verwarm wijn in magnetron) en zet de fondue weer even op het fornuis om het goed door te warmen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    koekje
    van
    15

    Mmmmm!! Lekker met een frisse salade en wat stokbrood, paprikareepjes, cherrytomaatjes en komkommer om in de kaas te dopen. - 22 dec 2009

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren