Pita

  3 uur 20 minuten

  De allerlekkerste pitabroodjes maak je zelf. Houd wel rekening met de rijstijd van deze pita's. Ze staan niet binnen 1 uur op tafel. Je kunt het pitabrood zowel in de oven als in een gietijzeren pan bakken, maar in dit recept gaan ze in de oven.

  Bralison

  2 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 8 pita's

  • 240 ml warm water
  • 2 theelepels gist (instant)
  • 375 gr bloem
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels olijfolie (optioneel)

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 3uur  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:3uur20min 

   Deeg:

  1. Meng de gist door het water en laat 5 minuten staan tot de gist is opgelost en het gaat schuimen. Voeg geleidelijk 310 gr bloem toe. Je bewaart de rest voor het kneden. Voeg ook de olie (dit is optioneel) en het zout toe. Kneed tot een wat droog en grof deeg (geen soepele deegbal).
  2. Bestuif het aanrecht met bloem, en kneed het deeg ong. 5-8 minuten met de hand totdat het een soepele deegbal is geworden. Voeg zo nodig meer bloem toe, zodat het deeg niet meer aan je handen of het aanrecht plakt. Maar gebruik niet te veel bloem! Minder bloem is vaak beter.
  3. Rijzen:

  4. Leg het deeg in een kom die met een beetje olijfolie is ingesmeerd. Dek de kom af met plasticfolie of een theedoek. Laat het deeg in volume verdubbelen, ong. 2 uur.
  5. Je kunt het deeg na het rijzen in de koelkast zetten. Het deeg blijft een week houdbaar.
  6. Bakken:

  7. Verwarm de oven voor op 230°C. Als je een broodbaksteen hebt, leg je deze op het middelste rek in de oven om voor te verwarmen. Heb je deze niet, schuif dan een bakplaat in het midden van de oven.
  8. Haal het deeg uit de koelkast. Bestuif het aanrecht met bloem. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en duw de lucht eruit. Strooi ook een beetje bloem over de platgedrukte pitaballetjes. Leg er een theedoek overheen, en laat 10 minuten rusten.
  9. Bestuif het aanrecht met bloem, en rol de deegballetjes één voor één uit tot een cirkel met een doorsnede van 15-20 cm (maak de pita niet te dun). Je kunt een pita in de oven bakken, terwijl je een andere uitrolt.
  10. Leg elke pita ong. 3 minuten in de oven. Leg de pita op de broodbaksteen of bakplaat. Na een minuut of 2 zal de pita opzwellen. De pita is klaar als deze is opgeblazen als een ballon.
  11. Leg de gebakken pita's op een bord bedekt met een schone theedoek. Snij de pita's in partjes.
  12. Serveer de pita's bijvoorbeeld met een lekkere salade en een dip, zoals baba ganoush.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)

  Jouw beoordeling

  Waardeer met sterren