Zweeds roggebrood

    Zweeds roggebrood

    5keer bewaard
    1uur20min


    29 personen hebben dit gemaakt

    Met dit recept kun je twee traditionele roggebroden maken die al eeuwenlang in Zweden gebakken worden.

    Ingrediënten
    Porties: 24 

    • 450ml water
    • 100g donkerbruine basterdsuiker
    • 2 eetl plantaardige olie
    • 2 theel zout
    • 2 theel sinaasappelrasp
    • 1 1/2 theel karwijzaad
    • 1 1/2 theel venkelzaad
    • 675g bloem
    • 2 (7g) zakjes droge gist
    • 2 eieren op kamertemperatuur
    • 200g roggebloem

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Kook het water, suiker, olie, zout, sinaasappelrasp, karwij en venkelzaden in een pan gedurende 3 min. Laat afkoelen tot het lauwwarm is.
    2. Meng de helft van de gewone bloem met gist in een grote kom. Roer het gekoelde sinaasappelraspmengsel erdoor. Mix dit gedurende 2 min met een electrische mixer op de middelmatige stand. Meng de eieren erdoor.
    3. Voeg 1/2 van resterende gewone bloem toe en mix 1 min op middelmatige stand. Voeg de roggebloem toe en net genoeg van de gewone bloem tot het een stijf deeg is.
    4. Draai het deeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak. Kneed in 8 tot 10 minuten tot een glad deeg. Vorm een bal van het deeg, plaats dit in licht ingeoliede kom en wentel het een paar keer rond in de kom.
    5. Dek het deeg af met vochtige doek en plaats het op warme plek. Laat 11/2 uur rijzen tot het verdubbeld is.
    6. Sla het deeg neer en verdeel het in twee stukken. Vorm er twee ballen van en laat het vervolgens 10 minuten rusten.
    7. Vorm twee broden van de ballen en plaats ze in niet-ingevette broodvormen (23x13cm). Bestrijk ze met olie en laat ze 1 uur rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn.
    8. Bak ze in 30-35 minuten gaar in een oven op 200C / gasstand 6.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren