Krentenbrood, Kerst- en Paasbrood

    Krentenbrood, Kerst- en Paasbrood

    33keer bewaard
    1uur25min


    12 personen hebben dit gemaakt

    Op zondag en met Kerstmis en Pasen is de bakker niet open. Het deeg kan natuurlijk ook in de broodmachine gemaakt worden.

    Marco California, Verenigde Staten

    Ingrediënten
    Porties: 20 

    • 290 g volkorenmeel
    • 1 1/2 theelepel zout (6 g)
    • 90 g en 1 theelepel suiker
    • 325 ml water
    • 3 theelepels (1 zakje) gist
    • 290 g bloem
    • 2 eetlepels (30 ml) olijfolie
    • (eventueel) geraspte sinaasappelschil

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:1uur25min 

    1. Spoel een klein kommetje om met water, en doe er een theelepel suiker in
    2. Meet 200 ml water af in een maatbeker, breng een beetje water aan de kook, en vul de maatbeker aan tot 325 ml met kokend water (dit om water van ongeveer lichaamstemperatuur te krigen)
    3. Roer even in het water, giet dan de helft in het kommetje met suiker, voeg het gistpoeder toe en roer het voorzichtig, om alle gist op te lossen
    4. Doe het zout in een grote kom, voeg het volkorenmeel toe, maak er een kuiltje in, doe daarin de suiker en de olijfolie, en dan de rest van het lauwe water
    5. In een paar minuten komt de gedroogde gist weer tot leven en begint het te schuimen, giet het dan over de bloem.
    6. Meng alles door elkaar, eerst met de houten lepel, dan met de hand. Als het deeg te nat is en helemaal aan de hand blijft kleven, voeg dan wat bloem toe (een eetlepel) - of voeg wat water (2-3 theelepels) toe als het te droog is. Laat het een paar minuten rusten als het goed gemengd is.
    7. Kneed het deeg acht tot tien minuten direct op het aanrecht (als het geen tegeltjes zijn) of op een zware snijplank: knijp het samen tussen vingers en bovenhand, druk het plat met de handpalmen, draai het een kwartslag, en knijp en druk het weer samen; druk het deeg af en toe plat tot een lap en vouw die dubbel, druk het weer samen enz.
    8. Maak een bal van het deeg, doe het in de grote kom, dek die af, en laat het op een warme plaats een uur rijzen.
    9. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat of vet een broodvorm in, bestuif die met bloem.
    10. Verdeel het deeg in vier stukken, maak er lapjes van ter grootte van een hand.
    11. Rol het eerste lapje uit met een deegroller, draai het steeds een kwartslag, rek het ook af en toe voorzichtig wat op, tot ca. 30x20 cm.
    12. Leg walnoten op de lap aan de lange randen, en verdeel verder rozijnen over de lap, en rol de lap op.
    13. Met Kerstmis en Pasen zouden we een strook amandelspijs in de eerste lap kunnen leggen.
    14. Rol het tweede lapje deeg uit tot ca. 20x30cm, leg er weer rozijnen en walnoten op, leg de rol van de eerste lap aan een lange kant en rol het geheel op, en zo ook het derde lapje.
    15. Rol het vierde lapje deeg uit, en rol de grote rol deeg met rozijnen en walnoten erin, druk het goed aan. (Geen rozijnen en noten op het laatste lapje.
    16. Laat het deeg weer een uur of langer rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
    17. Verwarm de oven voor op 225 C, en bak dan het krentebrood, 19-20 minuten voor brood in een broodvorm, 23 tot 27 minuten voor brood op een bakplaat (zet voor de zekerheid twee keukenwekkers.)

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    AnitavanderKlip
    0

    Great technique to evenly distrubute the fruit and nuts in the bread. Next time i will try dried apricots and cranberries. - 20 dec 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren