Crème brûlée met rozenwater

  (1)
  1 dag 4 uur 30 minuten

  Crème brûlée met rozenwater en echte rozenblaadjes. De rozenblaadjes zijn eetbaar, omdat ik ze heb gesuikerd door ze te bestrijken met eiwit en daarna met suiker te bestrooien. Dit was een erg lekker toetje en mijn vrouw vond het ook heel leuk dat ik met rozen thuiskwam! Dit recept maakt genoeg om 8 ramekins te vullen.

  Bralison

  1 persoon heeft dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 8 

  • De crème
  • 8 eierdooiers
  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • 950 ml slagroom
  • 2 eetlepels rozenwater
  • Rozenblaadjes
  • 1 prachtige rode roos
  • 1 eiwit
  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • De brûlée
  • 50 gr fijne kristalsuiker, of zoveel als nodig
  • een brandertje

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 4uur  ›  Extra tijd: 1dag drogen  ›  Klaar in:1dag4uur30min 

   Gesuikerde rozenblaadjes:

  1. Bedek een bakplaat met vetvrij bakpapier.
  2. Maak deze blaadjes een dag van tevoren. Pluk 32 grote rozenblaadjes van een rode roos. Zorg dat de blaadjes droog zijn.
  3. Klop 1 eiwit schuimig, en bestrijk hiermee elk rozenblaadje aan beide zijden voorzichtig met een kwastje. Bestrooi daarna in zijn geheel met fijne suiker en laat ze op de bakplaat met bakpapier drogen. Laat ze minimaal 2 uur drogen, maar het liefst een hele nacht.
  4. De crème:

  5. Verwarm de oven voor op 150°C. Zet een pan/ketel met water op en breng aan de kook.
  6. Meng de slagroom en 100 gr suiker in een steelpan op middelhoog vuur. Verwarm, onder af en toe roeren, tot er belletjes ontstaan, ong. 7 minuten. Zet het vuur uit, en zet de crème opzij.
  7. Klop in een kom de eierdooiers en het rozenwater tot een gladde massa. Giet het hete roommengsel beetje bij beetje bij de eierdooiers, terwijl je continue blijft kloppen met een garde tot alles is opgenomen. Zeef het mengsel door een fijne zeef in een kom. Giet het mengsel in 8 ramekins (of andere vuurvaste bakjes).
  8. Zet een bakplaat klaar met opstaande randjes. Leg hierop een laag keukenpapier, en zet de ramekins erop. Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven. Vul de bakplaat met kokend water tot de ramekins voor de helft onder staan. Bedek de bakplaat losjes met een laag aluminiumfolie. Bak tot de crème net is gestold, ong. 25 minuten. Zet de ramekins daarna 2-3 uur in de koelkast om af te koelen.
  9. De brûlée:

  10. Bestrooi de afgekoelde custard gelijkmatig met hele fijne kristalsuiker, en gebruik een crème brûlée brandertje om de suiker te karameliseren. Beweeg het brandertje gelijkmatig met een cirkelbeweging over de custard, om aanbranden te voorkomen. De crème brûlée is klaar als alle suiker is gesmolten, goudbruin is verkleurd, en kleine belletjes zijn ontstaan. Serveer meteen, en versier de bakjes met elk 4 rozenblaadjes. Als je de crème brûlée liever koud eet, zet ze dan nog minimaal 30 minuten in de koelkast na het branden.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (1)

  Beoordelingen in het Nederlands (1)

  Marjel
  van
  0

  In een woord geweldig!  -  14 apr 2013