Oranje taart

  (4)
  3 dagen 6 uur

  Deze oranje taart met koningsmantel heb ik speciaal voor de kroning gemaakt om te vieren dat Willem Alexander en Maxima onze nieuwe koning en koningin zijn!

  MariekeWolswijk

  Zuid-Holland, Nederland
  6 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 1 taart

  • Meringue botercreme
  • 200 gram botercreme mix, bijv. van Funcakes (of 1 op 1 zachte boter en poedersuiker mengen)
  • 200 ml water
  • meringuepoeder (voor hoeveelheid, kijk op de verpakking)
  • 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • taart
  • 1 pakje (1kg) biscuitmix van funcakes
  • paar druppels kleurstof voor voeding in rood en blauw
  • Voor het glazuur
  • 750 gr gekleurde marsepein (in oranje, blauw, wit en rood)
  • 250 gr fondant
  • potje eetbare goudverf (voor de kroon)
  • tylosepoeder

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 3dagen  ›  Bereiding: 6uur  ›  Klaar in:3dagen6uur 

   De kroon en mantel:

  1. De kroon maak je een dag of 3 van tevoren en hiervoor gebruik je fondant. Fondant is steviger dan marsepein en is ook iets minder zoet. Als de kroon gevormd is, moet de fondant goed drogen, en na drie dagen verf je hem met eetbare goudverf. De kroon smaakt nu erg naar suikergoed. De kroon zet je over een paar dagen op de taart.
  2. De kraag van de mantel maak je ook 1 a 2 dagen van te voren, maar de sleep kun je ook de dag zelf maken, net als de datum op de taart en de gekleurde rood, wit, blauwe balletjes. Dit doe je allemaal met gekleurde marsepein. Plak de figuurtjes als de taart klaar is met lijm gemaakt van tylose op de taart.
  3. Tylose maak je met tylosepoeder en hoe meer water je bijvoegt, hoe dunner de lijm wordt. Lijm maken is zo gebeurd, maar hij moet wel minimaal een uur staan en het liefst 24 uur. Doe dit dus een dag voor het maken van de taart.
  4. Het beslag:

  5. Maak het beslag volgens de biscuitmixverpakking van funcakes, of gebruik het volgende recept. Deze taart heb ik in een ronde bakvorm met een doorsnede van 20 cm gebakken. Je maakt 3 taarten. Vul de vorm steeds voor 1/3 met beslag. Bak dus 3 keer een laag van de taart; de eerste keer neutraal (zonder kleurstof) en voor de 2e vermeng je blauwe kleurstof, en de 3e keer voeg je de rode kleurstof toe.
  6. Kijk voor de ovenstand en oventijd op de verpakking van de biscuitmix. Als de 1e biscuit is gebakken, goed laten afkoelen en hierna dus nog 2 keer een biscuit bakken, en goed laten afkoelen. Snij de taarten in 3 mooie, vlakke lagen.
  7. Maak de botercrème als volgt:

  8. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Eerst meng je het water met het meringuepoeder. Kijk even op de verpakking voor de juiste hoeveelheid poeder op 200 ml water. Meng dan de botercrememix met het aangelengde meringuepoeder, en laat minimaal een half uur staan. Klop de zachte boter romig en mix dan tenslotte in vier delen de botercrememix erbij. Mix elke keer goed.
  9. Deze meringuemix gebruik je om de taartlagen aan elkaar te lijmen en om de taart in z'n geheel mee af te smeren.
  10. De taart:

  11. Nu kunnen we met de taart aan de slag: Pak de onderste laag blauwe biscuit en smeer deze geheel in met de meringue botercreme. Plak daar de 2e laag (de witte) op. Ook deze laag smeer je helemaal in met de meringue mix, en hierop plaats je de laatste laag (de rode). Nu smeer je de hele taart af met de meringue botercreme.
  12. Rol de oranje marsepein in een dunne lap uit als deze soepel is geworden. Drapeer over je taart. Snij randjes weg.
  13. Figuurtjes plaatsen:

  14. Verf de kroon met de eetbare goudverf en laat drogen. Als de kroon droog is, kan deze nu midden op de taart worden geplaatst. Hij is zwaar genoeg en hoeft niet te worden gelijmd. De rood, wit, blauwe bolletjes maak je bijvoorbeeld met een bolletjesmal. (Hiervoor heb ik deze keer gekleurde marsepein gekocht, want dit werkt iets sneller).
  15. Bevestig de mantel en zet ook alle andere figuurtjes vast met tyloselijm. EET SMAKELIJK en een fijne Koninginnedag en troonswisseling!

  Tip:

  Meringuepoeder is vaak verkrijgbaar onder de Engelse naam 'Meringue powder", en is een perfecte vervanger van verse eiwitten. Hierdoor hoef je geen verse eiwitten op te warmen en op te kloppen, en de meringue botercreme lukt zo altijd!

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (4)

  Beoordelingen in het Nederlands (4)

  JannettePijnacker
  4

  Geweldig wat een kunstwerk en vast ook heerlijk  -  18 apr 2013

  CarineFrancien
  3

  Super mooi!!! Jammer dat ik niet geproefd heb  -  17 apr 2013

  van
  2

  Wat een plaatje met al die mooie details die deze taart tot een waar kunstwerk maken! Met recht een kroon op je werk!!  -  16 apr 2013

  Jouw beoordeling

  Waardeer met sterren