Challah met anijs

    Challah met anijs

    12keer bewaard
    2uur


    6 personen hebben dit gemaakt

    Versgebakken challah brood, heerlijk geurend naar anijs en kardamom. Eenvoudig om te maken.

    Jet Gelderland, Nederland

    Ingrediënten
    Opbrengst: 1 brood

    • 230 ml heet kraanwater
    • 2,5 theelepel gedroogde gist
    • 1,5 eetlepel honing
    • 3 eieren
    • 60 ml zonnebloemolie
    • 500-600 gr bloem
    • 1/2 - 1 theelepel anijspoeder
    • 1/2 theelepel kardemompoeder
    • 1 theelepel zout
    • 1/2 theelepel zeezout (optioneel) of suiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Extra tijd: 1uur rijzen  ›  Klaar in:2uur 

    1. Los de gist op in het hete water samen met de honing, en laat 10 minuten staan. Het hoort te gaan schuimen.
    2. Roer 2 eieren en de zonnebloemolie samen met een houten pollepel. Voeg bloem, anijspoeder, kardemompoeder en zout toe, en kneed door elkaar. Voeg daarna de opgeloste gist in het water toe, en kneed tot een soepele bal. Te nat? Voeg meer bloem toe. Te droog? Meer water.
    3. Smeer een grote kom in met een beetje zonnebloemolie, rol de deegbal langs de randen van de kom, zodat het met een klein laagje olie wordt bedekt. Leg de deegbal in de kom en dek de kom af met plasticfolie. Laat de deegbal minstens 1 uur in de kom rijzen.
    4. Sla met een vuist de lucht uit het deeg. Je kunt ervoor kiezen het deeg opnieuw (45 minuten) te laten rijzen, maar om tijd te besparen kun je dit achterwege laten.
    5. Verdeel het deeg na het rijzen in drieën, en rol er 3 slierten van. Vlecht de 3 slierten samen en laat 30 minuten onder een met bloem bestoven theedoek rijzen.
    6. Verwarm ondertussen de oven voor op 175°C.
    7. Klop 1 ei los, en besmeer het brood met het losgeklopte ei. Je kunt nu nog wat zeezout of suiker over de bovenkant strooien (optioneel).
    8. Bak het brood 20-30 minuten in de oven. Dit brood was na 25 minuten klaar, maar houd het na 20 minuten in de gaten. Als je erop klopt, moet het hol klinken.
    9. Haal het brood uit de oven, en laat op een rooster afkoelen.

    Tip:

    Voeg een paar eetlepels suiker toe aan het deeg, als je van zoeter deeg houdt.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    Jet
    van
    0

    Echt het lekkerst als je dit brood een extra keer laat rijzen. 1e keer 1 uur, 2e keer 45 minuten, dan vlechten en nog 30 minuten rijzen. Het brood is dan ook veel groter en wordt luchtiger. Na 20 minuten in de oven was het brood klaar. Heerlijk! - 13 mei 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren

    Meer collecties