Pompoentaart met korst van pecannoten

    Pompoentaart met korst van pecannoten

    2keer bewaard
    2uur20min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Ik heb met dit recept voor pompoentaart aan een taartenwedstrijd meegedaan en gewonnen! De bovenlaag van gekarameliseerde pecannoten is om van te smullen! Natuurlijk het lekkerst met verse pompoen.

    SandraS Zuid-Holland, Nederland

    Ingrediënten
    Opbrengst: 1 pompoentaart

    • Deeg
    • 250 gr bloem
    • 1 eetlepel suiker
    • 1/2 theelepel zout
    • 225 gr koude boter, in blokjes
    • 2 eetlepels ijskoud water
    • 2 eetlepels brandewijn
    • Vulling
    • 450 gr zacht vruchtvlees van 1 pompoen
    • 150 gr donkerbruine basterdsuiker
    • 2 theelepels gemberpoeder
    • 1/2 theelepel zout
    • 230 ml koffiemelk
    • 3 eieren
    • 2 theelepels vanille extract
    • Topping
    • 100 gr pecannoten, grof gehakt
    • 100 gr donkerbruine suiker
    • 2 theelepels suiker
    • 2 theelepels keukenstroop
    • 1 theelepel vanille extract

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:2uur20min 

      Vruchtvlees:

    1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snij de pompoen door de helft en verwijder zoveel mogelijk zaden. Schenk een laagje water in een ovenschotel en leg de pompoenen met het vruchtvlees naar beneden in de ovenschotel. Rooster de pompoen in de oven tot zacht en gaar. Verwijder verdere zaden en schep het vlees uit de schil. Zet opzij. Je hebt ong. 450 gram vruchtvlees nodig voor de taart.
    2. Deeg:

    3. Meng alle droge ingrediënten voor het deeg samen in een keukenmachine of met een elektrische mixer. Voeg de boter toe en meng goed door elkaar. Voeg terwijl de keukenmachine of mixer aanstaat het water en de brandewijn geleidelijk toe, tot het deeg als een bal samenhangt. Niet te lang, anders wordt het deeg taai!
    4. Maak een bal van het deeg, druk plat, en verpak in keukenfolie. Zet minstens 1 uur in de koelkast.
    5. Zet een rooster onderin de oven en verwarm de oven voor op 220°C.
    6. Rol het deeg uit in een cirkel en bedek de taartvorm ermee (het kan zijn dat je deeg overhoudt. Dit kun je invriezen). Bedek de taartbodem met aluminiumfolie en leg iets zwaars op de taartbodem (dat in de oven kan). Bak 15 minuten in de oven. Verwijder de gewichten en de folie en bak nog 5 minuten tot de korst goudbruin is. Haal de taart uit de oven, laat afkoelen, en verlaag de oventemperatuur naar 180°C.
    7. Vulling:

    8. Pureer het pompoenvruchtvlees, de basterdsuiker, gemberpoeder, en zout samen in een keukenmachine. Verwarm dit mengsel in een pan op middelhoog vuur tot het gaat pruttelen en indikt, na ong. 4 minuten. Haal de pan van het vuur, en laat even afkoelen.
    9. Klop de koffiemelk door het pompoenmengsel, en klop daarna één voor één de eieren erdoor en voeg de vanille toe.
    10. Schenk het beslag in de taartvorm en bak de taart totdat de vulling barsten vertoont en het midden van de taart bijna helemaal is gestold, na ong. 35 minuten.
    11. Topping:

    12. Terwijl de taart nog in de oven staat, kun je alvast de stukjes pecannoten mengen met de bruine basterdsuiker en het zout. Voeg keukenstroop en vanille toe en meng alles goed door elkaar met je handen.
    13. Verdeel de pecannoten gelijkmatig over de taart en bestrooi met suiker. Bak de taart nog 10 minuten in de oven tot de vulling aan de taartrand borrelt en de pecannoten heerlijk geuren. Laat de taart afkoelen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren