Heerlijk pizzadeeg maken - eenvoudig recept met video-instructie

  (1)
  2 uur 30 minuten

  Zelf pizzadeeg maken: lekkerder dan eender welk voorgemaakt deeg uit de winkel! Maak indruk op uw vrienden: succes gegarandeerd!! U vindt hieronder een duidelijke beschrijving maar omdat beelden zoveel meer zeggen dan woorden, vindt u een stap-voor-stapuitleg in een zelfgemaakte YouTubevideo: https://www.youtube.com/watch?v=GguQgFior50


  16 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 100 ml warm water
  • 10 gr droge gist
  • 1 theelepel suiker
  • 700 gr bloem
  • 2 theelepels zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 300 ml warm water

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:2uur30min 

   Gistmengsel

  1. Doe in een glas 120 ml water van 32 á 38°C. Strooi erop een pakje droge gist (bv 11 gr van Bruggeman). Strooi op de gist een theelepel suiker (5 g). Roer het lichtjes door elkaar en laat de gist zijn werk doen. Na een kwartiertje zul je een onsmakelijk schuimend mengsel hebben.
  2. Deeg

  3. Neem een grote kom en doe er 680 gram bloem in. Maak in het midden een uitsparing ter grootte van het gistmengsel. Doe in de uitsparing 2 theelepels zout (10 g), 1 eetlepel olijfolie (15 g), 300 ml water (iets minder warm dan van gistmengsel) en het gistmengsel. Teken met een eetlepel een ster in de bloem zodat alles mooi mengt. Roer er verder in, totdat alles een massa begint te worden. Met meer bloem of water kun je het mengsel eventueel nog bijsturen. Kneed het deeg gedurende minimum 10 minuten op het werkblad: Eerst alles samenbrengen, Daarna voortdurend samenvouwen en uiteendrukken met beide handen, Ten slotte diagonaal rollen met je hele lichaamsgewicht via 2 polsen. Maak nu een mooie bol van het deeg door te vouwen en dan te ronden.
  4. Laat het deeg rijzen tot dubbele grootte. De ronde deegbol in de kom leggen met een natte handdoek erover bij 27°C. Aangezien de temperatuur kan varieren, varieert de tijd hiervoor ook. Na 45 min eens kijken. Kan ook een uur of anderhalf uur zijn. Test: ga er met je vinger in en als het gat blijft, dan is het deeg gerezen.
  5. Deeg in juiste porties verdelen. Bestrooi het werkblad met een klein beetje bloem. Haal de deegbol in zijn geheel uit de kom. Je kunt er eventueel een heel klein beetje bloem op strooien. Verdeel het deeg met een mes in de juiste porties. Rol de kleinste porties tot een perfecte bol (zeker bovenaanzicht, want dit wordt het uitzicht van de pizza). Grotere porties kun je tot een bol vouwen en dan met de handen rond draaien. Neem het penseel en bestrijk de porties met olijfolie.
  6. Nog eens laten rijzen tot dubbele á anderhalve grootte. (Steek eventueel enkele deegbollen in afsluitbare zakjes en leg ze in de koelkast voor 1 á 3 dagen of in de diepvries voor maximum een maand. Doe daarna het volgende, maar hou er rekening mee dat het deeg natuurlijk eerst de kamertemperatuur moet bereiken.) Laat het deeg rijzen tot anderhalve grootte (tijd varieert weer, bv één á anderhalf uur)
  7. Pizzabodem afwerken

  8. Bestrooi werkblad lichtjes met bloem. Leg de bol erop. Met vingertop druk je er een cirkel in zodat er een buitenste rand ontstaat (de korst). Daarna druk je het midden met de vingers platter om ten slotte het midden uit te rekken tot de gewenste grootte/dikte.
  9. Pizza beleggen

  10. Neem een blad bakpapier en leg het op de keukentablet. Eerst een beetje olijfolie erop strijken met penseel. Daarna de bodem erop. De randen van de bodem bestrijken met een beetje olijfolie. Klein beetje kruiden op het deeg: pizzakruiden, oregano, pastakruiden, ... Daarna de pommodore: in pan met een weinig olijfolie stukjes tomaat platkoken en kruiden met beetje knoflook en veel basilicum. Dan: ajuin (ui), paprika, champignon, hesp (ham), salami, mozarellakaas, olijven, ei, ... Een beetje knoflookboter verstoppen of langs de randen maakt het geheel heel lekker, maar is vettig.
  11. Oven

  12. Oven voorverwarmen met bakplaat erin. Zet de oven op het heetst, bv 250°C met zowel boven- als onderverwarming en ventilatie aan. De pizza 3 minuten laten bakken. Kijk door het glas van de oven, als de korst een kleurtje begint te krijgen is de pizza klaar. Normaal gezien zie je ook 'belletjes' door de toppings gaan.

  Tip

  Voor heldere uitleg: kijk naar mijn zelfgemaakte YouTubevideo op https://www.youtube.com/watch?v=GguQgFior50

  Bekijk dit op mijn blog

  https://www.youtube.com/watch?v=GguQgFior50

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (1)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)