Appeltaart met rozijnen

    Appeltaart met rozijnen

    27keer bewaard
    1uur50min


    56 personen hebben dit gemaakt

    Traditionele appeltaart, waar mijn familie iedere keer weer van geniet. Dit is een lekkere Hollandse appeltaart van goudreinetten met rozijnen en kaneel.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 1 appeltaart

    • 75 gr rozijnen, geweld
    • 300 gr bloem
    • 180 gr boter
    • 150 gr witte basterdsuiker
    • 1 ei, losgeklopt
    • 1 snufje zout
    • 1 theelepel citroenrasp
    • 4 of 5 goudreinetten
    • 3 theelepels kaneel
    • 2 eetlepels suiker
    • 1 theelepel citroensap

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 20min in de koelkast  ›  Klaar in:1uur50min 

    1. Verwarm de oven voor op 180°C. Wel de rozijnen in een kom met lauwwarm water, ong. 20 minuten. Dep de rozijnen daarna droog met een schone theedoek.
    2. Vet een springvorm in met boter en bestuif met wat bloem. Zet opzij.
    3. Maak het deeg door de boter, bloem, basterdsuiker, zout, citroenrasp en de helft van het losgeklopte ei tot een kruimelig deeg te mixen. Kneed met de hand verder tot een samenhangend deeg. Leg 1/3 van het deeg in de koelkast, maar doe er eerst wat plasticfolie omheen.
    4. Bestuif een schoon werkvlak met bloem. Rol 2/3 van het deeg uit tot een grote ronde lap van ong. 1/2 cm dik en bedek de bodem van de springvorm ermee, met een rand van ong. 2-3 cm hoog. (Soms gaat het rollen beter als je het deeg eerst 30 minuten in de koelkast laat afkoelen. Doe er wederom plasticfolie omheen.)
    5. Schil de appels en snij ze in plakjes. Meng de appels met het citroensap, de suiker en het kaneel. Voeg ook de rozijnen toe. Verdeel de appelmix over de taartvorm.
    6. Haal het resterende deeg (1/3) uit de koelkast. Bestuif het werkblad met bloem, en rol het deeg uit tot een lap. Snij lange repen van het deeg van ong. 1 cm breed. Leg de repen in een ruitpatroon over de taart. Leg ook stroken langs de rand.
    7. Bestrijk het deeg met de rest van het opgeklopte ei. Gebruik hiervoor het liefst een kwastje. Bak de taart in ongeveer 50-60 minuten goudbruin.
    8. haal de taart uit de oven en laat 5-10 minuten afkoelen in de vorm. Maak daarna de rand van de springvorm los. Serveer eventueel met opgeklopte slagroom.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (5)

    CeesvanHattem
    5

    Ik heb het iets aangepast, maar het staat nu in de oven. Ik ben er van overtuigd dat het weer gaat lukken en dat mijn Ierse vrienden er van zullen genieten. Ik heb de rozijnen geweld in rum en kaneel. De appelen die men in Ierland verkoop zijn kleiner en zoeter dan in Nederland, maar wel hard en lekker. Verder heb ik van marcepeijn een extra bodem gemaakt om doorlekken te voorkomen. van de overgebleven appels heb ik met het vocht en boter een heerlijke appelsaus gekookt en deze nadat ze was afgekoeld, door de slagroom gemengd. Dat was heerlijk. - 18 aug 2013

    van
    4

    Lekker! Vooral de citroenrasp in het deeg! Voegt een lekker frisse smaak toe. Ik heb een heel dun laagje maizena op de bodem gedaan voordat ik de vulling erin deed, dit ivm een kleffe bodem! - 12 jul 2014

    Madelief
    van
    2

    Sorry Lars! De boter moest nog in het deeg. Ik heb het gelijk aangepast. Met boter ruikt de appeltaart niet alleen lekker, maar smaakt deze ook erg lekker - 18 aug 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren