Pittige Surinaamse kip

    Pittige Surinaamse kip

    8keer bewaard
    1uur15min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Echte authentieke Surinaamse kip, die geserveerd wordt met mijn basisrecept voor Surinaamse bami of nasi.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 8 stuks kippenpoten
    • 1 eetlepel djahé
    • 1 eetlepel laos
    • 4 tot 6 teentjes geperste knoflook
    • kipkruiden
    • 4 eetlepels suiker
    • 1 eetlepel sambal brandal
    • 1 theelepel zout
    • 1 theelepel grof gemalen zwarte peper
    • 4 tot 6 eetlepels Faja Lobi Bami Trafasie roerbakmix
    • 1 grote of twee kleine adjuma´s (zaadjes verwijderd en kleingesneden)
    • 4 volle eetlepels ketjap manis
    • 4 eetlepels sojasaus
    • 4 grote uien in (halve) ringen
    • 3 verse tomaten (in de blender gepureerd)
    • 2 eetlepels gedroogde bieslook
    • 1 eetlepel vetsin
    • 4 eetlepels knoflookolie (mag ook een ander soort)
    • 2 kleine maggiblokjes
    • 1 kleine koffiekopje water
    • 1 vijzel
    • 1 basisrecept voor Surinaamse bami/nasi

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Snij de adjuma’s doormidden en verwijder het steeltje en de pitjes. Snij vervolgens de adjuma’s zo fijn mogelijk en doe het in de vijzel (het is raadzaam om ziekenhuishandschoentjes te gebruiken of de handen ZEER goed te wassen na het snijden).
    2. Snij de knoflook doormidden en verwijder de kern. Snij deze zeer fijn of druk ze door de knoflookpers en doe deze bij de adjuma in de vijzel.
    3. Voeg de ketjap, suiker, en bieslook aan de vijzel toe en stamp/roer alles samen tot een papje. Is het te dik dan kun je er eventueel nog wat extra ketjap aan toevoegen.
    4. Los de maggiblokjes met het water in een pannetje op.
    5. Snij de verse tomaten in kleine vierkante blokjes en verwijder de pitjes. Blendeer deze nu in de blender.
    6. Ontvel de kippenpoten, kruid ze met kipkruiden, djahé en laos en bak deze in de met olie voorverwarmde pan of wok.
    7. Voeg de Faya Lobi Bami roerbakmix, sojasaus, zout, zwarte peper, sambal brandal en vetsin aan de kip toe en roer dit ongeveer 2 minuten zodat de kruiden goed mengen.
    8. Voeg nu de bouillon toe en laat het even zachtjes pruttelen.
    9. Snij de uien in ringen en voeg deze ook bij de kip. Sluit de pan met een deksel voor ongeveer 2 minuten en voeg vervolgens de geblendeerde tomaten toe en roer dit goed door.
    10. Laat dit ongeveer 30 minuten (of langer) pruttelen om wat meer in te dikken en roer regelmatig.
    11. Voeg op het laatst de gemaakte kruidenmix uit de vezel toe.
    12. Maak ondertussen de bami of nasi (Surinaams basisrecept) en serveer dit alles met sperzieboontjes.

    Tips

    - Ontvellen van de kippenpoten gaat het makkelijkste met een klein schilmesje en een velletje keukenrol. (trek het vel naar achteren waarmee je met het schilmesje de tussenvliesjes loshaalt en het laatste stuk eraf trekt met het papiertje.)

    - Iets minder pittig? Dan is een klein reepje adjuma voldoende.

    - Let op: gebruik nooit tomatenpuree uit een pakje, dit heeft een totaal andere smaak.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren