Brood met pompoenpitten

  3 uur 15 minuten

  Bruin brood, gemaakt van een mix van volkorenmeel en tarwebloem en pompoenpitten. Een recept van Levine, van 'uit de keuken van Levine' op de broodbakshop.nl!

  Broodbakshop

  10 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 1 brood

  • Deeg
  • 250 gram volkorenmeel
  • 330 gram tarwebloem
  • 75 gram pompoenpitten
  • 10 gram moutpoeder (optioneel)
  • 7 gram droge gist
  • 11 gram zout
  • 360 gram water, 20 – 25 °C
  • 30 gram zonnebloemolie
  • Verder
  • pompoenpitten voor de bovenkant
  • zonnebloemolie om kom, handen en werkplek in te vetten
  • broodbakblik van 30 cm, ingevet

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 40min  ›  Extra tijd: 2uur rijzen  ›  Klaar in:3uur15min 

   Werkwijze deeg kneden in standmixer:

  1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom, roer eventueel met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een beetje zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer.
  2. Werkwijze deeg kneden in een broodbakmachine:

  3. Doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak en kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de bak loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een beetje zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer. Volg het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Je kunt ook het deegprogramma van de broodbakmachine gebruiken (= inclusief 1e rijs). Gebruik dan koud water.
  4. Werkwijze deeg met de hand kneden:

  5. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op de werkplek en kneed met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om meel toe te voegen, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een beetje zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer.
  6. 1e rijs:

  7. Maak een bol van het deeg en leg het in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plastic folie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen.
  8. Vormen:

  9. Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit (= doorslaan). Bol het deeg losjes op en laat het afgedekt met plastic folie of een bakmatje ± 20 minuten liggen. Je kunt ook de kom waarin je het deeg hebt laten rijzen over het deeg leggen.
  10. Vorm vervolgens het deeg tot een brood:

  11. Rol het deeg (van links naar rechts) met een deegroller uit tot een rechthoek; vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant; rol het deeg weer met een deegroller uit (niet breder dan het bakblik); rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht; maak het deeg nat met water en rol het deeg door pompoenbloempitten; leg het deeg met de naad naar beneden in een ingevet bakblik.
  12. 2e rijs:

  13. Dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat de broden op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug.
  14. Oven voorverwarmen:

  15. Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.
  16. Bakken:

  17. zet het bakblik op een bakplaat in de oven en spuit met een plantenspuit water op de wanden van de oven. Sluit direct de ovendeur. Bak het brood 20 minuten en verlaag dan de oventemperatuur naar 200 °C. Dek als de bovenkant van het brood te donker dreigt te worden het brood af met een velletje aluminiumfolie. Bak het brood in nog 20 minuten gaar en bruin (totale baktijd 40 minuten).
  18. Stort het brood direct na het bakken uit het bakblik op een rooster en laat het volledig afkoelen voordat je het gaat snijden. Het brood kan ingevroren worden.
  19. Veel bakplezier! Levine

  Tip

  De donkere kleur van dit brood met pompoenpitten komt door de toevoeging van moutpoeder. Naast kleur zorgt moutpoeder ook voor een zachter kruim en geeft het smaak aan het brood. Geen nood als je het niet wilt gebruiken of niet in huis hebt. Je kunt het (zonder het recept te wijzigen) weglaten. Je krijgt dan een lichtbruin brood. Ook lekker!

  Bekijk dit op mijn blog

  Zelf broodbakken

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)

  Jouw beoordeling

  Waardeer met sterren