Speltsalade

    Speltsalade

    3keer bewaard
    1uur40min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Spelt is een graansoort die goed in salades te verwerken is. Dit is op het moment één van mijn favoriete koude salades. Ik serveer het als bijgerecht bij het avondeten of eet het als een heerlijke, gezonde lunch. Hoe fijner je alles snijdt, hoe lekkerder de salade is.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • Salade
    • 180 gr speltkorrels
    • 50 gr rode ui, zeer fijngesneden
    • 150 - 200 gr geroosterde paprika's (uit een pot), zeer fijngesneden
    • 100 gr Kalamata olijven, in stukjes
    • 125 gr pijnboompitten, geroosterd
    • 15 gr bladpeterselie, heel fijngesneden
    • 5 - 7 gr munt, heel fijngesneden
    • Dressing
    • 2 teentjes knoflook
    • 2 theelepels mosterd
    • 60 ml sherry-azijn
    • 1/2 theelepel scherpe paprikapoeder
    • 1/4 theelepel zout
    • zwarte peper, naar smaak
    • 120 ml olijfolie, extra vergine

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 35min  ›  Extra tijd: 1uur weken  ›  Klaar in:1uur40min 

      Spelt voorkoken:

    1. Dit kan ook 1 dag (of enkele dagen) van tevoren. Breng 600 ml water aan de kook in een steelpan. Voeg de speltkorrels toe, zet het vuur uit, doe de deksel op de pan, en laat 1 uur staan. Afgieten en opzij zetten (of in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje).
    2. Spelt gaar koken:

    3. Zet een steelpan met 350 ml water op, voeg de geweekte spelt toe, en breng het water aan de kook. Laat 30-40 minuten zachtjes koken tot de spelt beetgaar is. Afgieten en in een serveerschaal of bakje scheppen. Zet in de koelkast om af te koelen.
    4. Dressing maken:

    5. Maak de dressing door de knoflook uit te persen, met zout te bestrooien, en nog verder fijn te hakken. Roer er mosterd, sherry-azijn, paprikapoeder, zout en zwarte peper door. Voeg de olijfolie toe, en roer goed. Voeg eventueel meer zout en peper toe.
    6. Salade afmaken:

    7. Snij de paprika's, rode ui, olijven en verse kruiden in kleine stukjes en zet opzij.
    8. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur zonder olie of boter en rooster de pijnboompitjes goudbruin. Pas op voor aanbranden.
    9. Hussel de spelt, stukjes rode ui, geroosterde paprika, olijven, pijnboompitjes, kruiden en de dressing door elkaar. Serveer koud of op kamertemperatuur.

    Tip:

    Week de granen 1 of een paar dagen van tevoren, zodat je op de dag zelf niet zo lang in de keuken hoeft staan.

    Veganistisch?

    Bij het gebruik van veganistische mosterd, is dit recept geschikt voor veganisten.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren