Perziken inmaken

  3 uur

  Je zult het verschil zeker proeven tussen een blikje perziken en je eigen vers ingemaakte, heerlijke, zoete perziken. Eenmaal gemaakt, wil je niet anders meer! Er gaan ongeveer 5 perziken in 1 grote weckpot, dus zo kun je goed uitrekenen hoeveel perziken en potten je nodig hebt.

  Madelief

  22 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 6 grote potten

  • 1,5 liter water
  • 400 gr suiker
  • 30 rijpe perziken (niet te rijp!), ontveld, ontpit, en in stukken
  • 2 eetlepels ascorbinezuurpoeder (optioneel)
  • Extra
  • 6 grote weckpotten met tweedelige draaideksels
  • 4 bakjes ijsklontjes
  • 1 trechter voor jam van roestvrij staal
  • 1 hele grote soeppan (voor het inkoken)
  • 1 rond roostertje voor in de soeppan
  • 2 grote pannen (1 voor de suikersiroop, 1 voor het ontvellen van de perziken)
  • 1 klein pannetje (voor het koken van de deksels)
  • 1 schuimspaan
  • ovenwanten
  • 1 tang om de hete potten mee op te tillen

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:3uur 

   Steriel maken:

  1. Zorg er eerst voor dat je potten en deksel steriel zijn door ze goed af te wassen (liefst in de vaatwasser). Kook je deksels minimaal 10 minuten in een pannetje met water.
  2. Perziken schillen:

  3. Was de perziken onder koud stromend water. Zet een grote pan met water op en breng aan de kook. Vul de gootsteen met koud water en voeg de ijsklontjes toe. Dompel steeds 6 perziken per keer 40 seconden onder in het kokende water, schep ze er daarna uit met een schuimspaan, en leg direct in het koude waterbad. Als de perziken zijn afgekoeld kun je het vel er zo afpellen. (Zo niet dan kan het zijn dat de perziken niet rijp genoeg zijn).
  4. Ontvel op deze manier alle perziken en snij daarna voorzichtig in stukken. Ik halveer ze altijd eerst, maak een draaiende beweging, en zo laat de pit meestal aan een kant los. De pit kun je met een mes uit de andere helft wippen. Je kunt de perziken gehalveerd laten, maar ik snij ze in partjes, want dan passen meer perziken in de potten. Zet de perziken opzij. Bestrooi ze eventueel met het ascorbinezuurpoeder om verkleuring te voorkomen. Ze kunnen anders wat bruiner worden.
  5. Siroop maken:

  6. Verwarm een pan met 1,5 liter water en de suiker, onder voortdurend roeren. De suiker moet helemaal oplossen. Laat inkoken tot de siroop een dikkere textuur krijgt.
  7. Kook de stukjes perzik (een beetje per keer) 5 minuten in de hete siroop, en schep ze met een schuimspaan over in de weckpotten (gebruik hiervoor een trechter voor jam van roestvrij staal).
  8. Giet daarna de hete siroop in de potten over de perziken. Er zit nu nog lucht in de potten. Roer heel voorzichtig door de pot om lucht te laten ontsnappen. Doe de potten losjes dicht (maar draai ze niet te dicht).
  9. Inkoken is optioneel:

  10. Het inkoken is een optionele stap. Als je de perziken vacuüm maakt door ze in te koken, kun je ze tot wel 1 jaar bewaren. Doe je dit niet, of lukt het niet goed, eet je ze gewoon binnen 2 weken op. Ook prima, toch? Bewaar de potten in dat geval in de koelkast.
  11. Vacuüm maken:

  12. Leg 1 roosterje in een hele grote soeppan (zo komen je potten niet op de hete bodem van de pan te staan) en vul de pan met water. Vul met zoveel water zodat de potten straks ong 3 cm onder water komen te staan. Breng het water aan de kook, en zet de potten 20 - 25 minuten in het kokende water. Gebruik hiervoor een speciale tang waarmee je de potten veilig kunt optillen.
  13. Als het goed is worden de potten nu vacuüm getrokken in het kokende water. Je ziet de luchtbelletjes naar boven drijven uit de potten. Als je de deksel voorzichtig indrukt na het inkoken, mag de deksel niet meer terugveren. Gebeurt dit wel, dan kun je het opnieuw proberen in te koken, of je eet de potten perziken gewoon binnen 2 weken op.
  14. Bewaren:

  15. De ingekookte potten hoef je niet in de koelkast te bewaren, maar kun je op een koele donkere plek bewaren tot gebruik. Draai bij die potten de buitenste ring van de pot af, om roesten te voorkomen. Zet een geopende pot altijd met de buitenste ring in de koelkast.

  Tip

  Ik maak ze in op een licht gesuikerde siroop, maar je kunt naar wens meer suiker toevoegen. Heb je niet genoeg siroop om de potten te vullen? Maak in dat geval wat extra suikersiroop.

  Ascorbinezuurpoeder

  Dit is vitamine C poeder dat de verkleuring van de vruchten tegengaat. Het is niet noodzakelijk. Als je het niet gebruikt, worden de perziken iets bruiner.

  Potten steriliseren

  Bekijk ons artikel mét video voor het steriliseren van potten.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)