Toffe tofu

    Toffe tofu

    1keer bewaard


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Eindelijk gelukt om tofu krokant te krijgen, zonder het te frituren. Op dit recept kun je eindeloos variëren met zowel de groenten als met de saus. Omdat alles op hoog vuur wordt gebakken dient alles gesneden klaar te staan.

    Chef Rob Zuid-Holland, Nederland

    Ingrediënten

    • 200 gr stevige tofu (in 1 cm dikke plakken, tussen 2 lagen keukenpapier onder het gewicht van bijv. een pan van vocht ontdaan)
    • 200 gr eiermie
    • 2 sjalotjes, in ringetjes of versnipperd
    • 1 paksoi, de bladeren grof- en de stengels fijngesneden, gewassen
    • 1 handje champignons of shitakes, in kwartjes gesneden, van vuil ontdaan
    • 1 handje taugé, gewassen
    • 1,5 el ketjap manis
    • 1/2 el donkere (zoute) sojasaus
    • 2 cm gemberwortel, geschild, zeer fijngesneden
    • 1 teentje knoflook, zeer fijngesneden
    • 1/4 bouillonblokje (liefst zonder e-nummers), verkruimeld
    • 1 el kokend water
    • 1 el kerriepoeder
    • 3 el zonnebloem- of arachideolie
    • 1 tl sambal (meer of minder naar eigen voorkeur)
    • 1 ei

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze

    1. Verhit de olie in een hapjespan (geen wok!) op hoog vuur.
    2. Breng water aan de kook voor de mie.
    3. Maak een sausje van ketjap, sojasaus, sambal, bouillonblokje, water, gember en knoflook. Proef voor de juiste zoet(ketjap)-zout(bouillon+soja)-fris(gember)-scherp(sambal)verhouding.
    4. Haal de tofuplakken uit het keukenpapier en wrijf ze in met wat zout en het kerriepoeder. Snijd ze in blokjes en bak ze in de hete olie, continu omscheppend zodat ze 6 bruine kantjes krijgen. Schep ze na zo'n 5 minuten op een laagje keukenpapier om uit te lekken.
    5. Bak het uitje in de overgebleven olie (of voeg evt. wat toe). Voeg al snel de overige groenten in porties toe. Houd de taugé en het paksoiblad nog even achter.
    6. Kook intussen de mie gaar, giet hem af en laat hem uitlekken. Voeg evt. wat sesamolie en (lichte) sojasaus toe om kleven te voorkomen.
    7. Voeg de gebakken tofu, taugé, het paksoigroen, het ei en de saus toe aan de groenten, en schep alles nog 1 minuut goed door, zonder de tofu te breken.
    8. Schep de mie op de borden of in de kommen, en voeg het tofu-groentemengsel toe. Laat even uitstomen zodat je ook daadwerkelijk proeft hoe lekker dit is. Serveer met een Thais biertje.

    Tip

    Vervang de paksoi met groene asperges, kousenband of een andere groente die je niet vooraf hoeft te koken.

    Bekijk dit op mijn blog

    http://betergoedgedicht.wordpress.com/

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren