Portokalopita (Griekse sinaasappelcake van filodeeg)

    Portokalopita (Griekse sinaasappelcake van filodeeg)

    3keer bewaard
    2uur10min


    21 personen hebben dit gemaakt

    Portokalopita is een hele bijzondere en overheerlijke cake. De cake wordt gemaakt van in stukjes gescheurd filodeeg, heel makkelijk! De sinaasappel-kaneelsiroop zorgt ervoor dat deze cake heel smaakvol wordt.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • Siroop
    • 400 gr suiker
    • 350 ml water
    • 1 sinaasappel, uitgeperst
    • 1 theelepel kaneelpoeder
    • Cake
    • 500 gr filodeeg
    • 3 sinaasappels
    • 5 eieren
    • 200 gr Griekse yoghurt
    • 180 ml olijfolie
    • 100 gr kristalsuiker
    • 1 eetlepel bakpoeder

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 45min  ›  Extra tijd: 1uur afkoelen  ›  Klaar in:2uur10min 

    1. Meng alle ingrediënten voor de siroop, inclusief de twee sinaasappelhelften, in een steelpan. Breng aan de kook en laat 8 minuten stevig doorkoken. Haal van het vuur en laat afkoelen terwijl je de cake maakt.
    2. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een bakvorm van 20x30 cm in met olijfolie.
    3. Haal het filodeeg uit de verpakking. Neem elk blaadje en scheur dit in stukjes met je handen. Leg de stukjes filodeeg gelijk in de bakvorm en laat een beetje uitdrogen terwijl je de rest van de ingrediënten voorbereid.
    4. Snij 1 sinaasappel door de helft en snij deze weer in dunne halve maantjes, om straks de cake mee te garneren. Rasp de schil van de overige sinaasappels en pers ze uit.
    5. Meng sinaasappelsap, rasp, eieren, yoghurt, olijfolie, 100 gr suiker en bakpoeder in een kom, blender of keukenmachine. Mix een paar minuten op hoog vermogen, tot je een schuimig mengsel krijgt.
    6. Schenk het sinaasappelmengsel over het filodeeg in de bakvorm. Roer voorzichtig door, zodat het sinaasappel-eimengsel gelijkmatig is verdeeld. Garneer de bovenkant met de dungesneden sinaasappel.
    7. Bak 45 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant goudbruin en stevig is. Zodra je de cake uit de oven haalt schenk je direct de afgekoelde siroop over de cake. Laat minstens 1 uur staan, tot de meeste siroop is ingetrokken. Snij aan en serveer!

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren