Madeira Cake

  1 dag 1 uur 30 minuten

  Onlangs was ik op zoek naar een goed recept voor een stevige cake die ook nog eens lekker was. Met enkele aanpassingen heb ik deze perfecte cake gevonden om af te werken met fondant of marsepein.

  MartijnvanS

  Groningen, Nederland
  2 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 1 cake

  • 250 gr boter (roomboter of margerine)
  • 250 basterdsuiker
  • 4 medium eieren
  • Naar smaak/wens: rasp van 1 citroen of 1 theelepel vanille-extract
  • 310 gr zelfrijzend bakmeel
  • 60 gr fijngemalen amandelen

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 1dag rusten  ›  Klaar in:1dag1uur30min 

  1. Vet een bakblik van 24cm in met boter of spray. Bedek de bodem van het blik met bakpapier. Verwarm de oven voor op 155°C.
  2. Optioneel: Maak een theedoek nat en bekleed de buitenkant van het bakblik met de natte theedoek, zorg ervoor dat de theedoek geheel rondom het blik past en overal even dik is. De onderkant van het bakblik mag niet bedekt zijn met de theedoek. Het is dus een beetje passen en meten maar met een langwerpige theedoek moet het lukken. Gebruik eventueel de klemmen van het bakblik om je theedoek vast te krijgen.
  3. Mix de boter en suiker tot een glad en luchtig geheel.
  4. Voeg 1 voor 1 de eieren toe tot deze goed gemixt zijn. Mix nog een minuut extra om het extra luchtig te maken.
  5. Voeg 1 van de smaakmakers toe aan de mix; rasp van de citroen of de vanille extract.
  6. Zeef de bloem boven je beslag en voeg de fijngemalen amandelen toe, mix dit er in korte tijd door. Het wordt een stijf beslag, maar dat is ook noodzakelijk voor een goed resultaat.
  7. Stort het beslag in je voorbereide bakblik en verdeel het voorzichtig in het blik. Zorg ervoor dat de bovenkant glad gestreken is voordat de cake in de oven wordt gezet.
  8. De cake in het midden van de oven afbakken bij 155°C, +/- 60 minuten. Controleer de cake na 30 minuten, bakt de cake voor je gevoel te donker, plaats dan een lege bakplaat boven de cake. Na 60 minuten kun je de gebruikelijke satéprikkertest uitvoeren om te kijken of je cake gaar is.
  9. Haal de cake uit de oven en laat deze 5 minuten afkoelen in het bakblik. Ga je de cake niet decoreren, dan kun je gelijk aanvallen. Ga je de cake wel decoreren dan is het verstandig om de cake goed te laten afkoelen.
  10. Voor het decoreren van de cake is het verstandig om de cake een dag te laten rusten. Als de cake voldoende is afgekoeld wordt de cake ingepakt met plasticfolie. De volgende dag is je cake klaar om te worden afgewerkt met fondant of marsepein!
  11. Decoreren doe je natuurlijk naar wens, maar dit was het resultaat van mijn eigen cake.

  Tip van de kok:

  Een natte theedoek rondom het bakblik zorgt ervoor dat de cake in zijn geheel omhoog komt en dat er geen grote berg ontstaat in het midden van de cake (bak je de cake gewoon voor de lekker dan is de natte theedoek niet nodig, dit is enkel een tip om zoveel mogelijk cake te hebben om te decoreren).

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)