Zuurkool ovenschotel voor een koude winterdag

    Zuurkool ovenschotel voor een koude winterdag

    4keer bewaard
    35min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Eens wat anders dan stamppot zuurkool met worst: Een goed gevulde ovenschotel, boordevol groenten en pure smaken. Erg lekker na een stevige wandeling op een koude winterdag of na een schaatstocht. De restjes kunnen de dag later opgebakken worden in een klein beetje boter en smaken heerlijk op een bruine boterham.

    Zuid-Holland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 kilo kruimige aardappelen
    • 500 gram zuurkool
    • 3 eetlepels water (of appelsap, appelwijn of witte wijn)
    • 1 dikke plak ham
    • 300 gram gehakt
    • Peper & zout naar smaak
    • 150 gram gemengde paddenstoelen: bijv. kastanje champignons, oesterzwammen en shii takes
    • 1 rode paprika
    • 1 grote ui
    • 1 teen knoflook
    • 1 klontje roomboter
    • Een scheutje melk

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:35min 

    1. Verwarm de oven voor op 200°C.
    2. Schil, ontpit en was de aardappelen. Snij ze in even grote stukken en kook deze in ruim water in 15 minuten gaar.
    3. Kook de zuurkool 10 minuten in zijn eigen vocht samen met 3 eetlepels water. Optioneel kan hier ook appelsap, appelwijn of witte wijn voor gebruikt worden.
    4. Snij de ham in blokjes en zet deze aan in de koekenpan. Voeg na ongeveer een minuut het gehakt hier aan toe. Breng deze op smaak met zout en peper naar wens.
    5. Snij de paddenstoelen in schijfjes, de paprika in blokjes en de ui in ringen.
    6. Haal het gehaktmengsel uit de pan en doe deze in een kom. Bak in dezelfde pan en in het vet van de ham en het gehakt de paddenstoelen, paprika en uien in aan. Voeg hieraan 1 uitgeknepen teen knoflook aan toe. Voeg de gebakken groentes toe aan het gehaktmengsel en meng deze goed. Laat het vet in de pan.
    7. Giet de zuurkool af en zet deze 1 minuut aan in de eerder gebruikte bakpan.
    8. Controleer of de aardappelen gaar zijn. Als dat het geval is worden ze afgegoten en droog gestoomd. Stamp de aardappelen fijn, voeg een klontje boter toe en een klein scheutje melk zodat er een mooie fijne puree ontstaat.
    9. Vet een ovenschaal in en begin met stapelen: Start met een laagje puree, dan een laagje van het gehakt/groente mengsel en een laagje zuurkool. Ga zo verder en eindig met een laagje puree boven op.
    10. Zet de schaal +/- 15 minuten in de oven. Zodra de aardappelpuree een lichtbruin laagje krijgt is de ovenschotel klaar.

    Tip

    Als ze verkrijgbaar zijn voeg dan ook een klein handje Trompette de la mort toe aan de paddenstoelenmix.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren