Reibekuchen

    Reibekuchen

    6keer bewaard
    30min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Reibekuchen of Kartoffelpuffer is een Duitse lekkernij die veel al op kerstmarkten te verkrijgen is. Het zijn een soort aardappelpannenkoekjes die een beetje te vergelijken zijn met de rösti. Afhankelijk van de regio worden ze geserveerd met zoetigheid zoals appelmoes of suiker of bij hartige gerechten zoals zuurkool. Zelf eten we dit graag bij een schnitzel en/of gebakken groentes of als een vervanging van frietjes of gebakken aardappelen. Vele regio's, vele bereidingswijzes maar dit is zoals ze bij ons thuis worden gemaakt.

    Zuid-Holland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 500 gram grote aardappels
    • 1 grote ui
    • 1 teen knoflook
    • Zout & peper
    • 1 ei
    • 1 flinke eetlepel bloem
    • Olijfolie
    • Boter (bak & braad)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Schil, ontpit en was de aardappels. Maak de ui schoon.
    2. Zet een mandoline met een fijne rasp boven een ruime kom en rasp hiermee de aardappelen en ui fijn. Op dit moment komt er heel wat vocht vrij, knijp met de hand zo veel mogelijk vocht eruit en doe de pulp in een schone kom. Voeg hier aan 1 uitgeknepen teen knoflook, zout en peper toe en meng dit even door.
    3. Voeg 1 ei en een flinke eetlepel bloem toe en meng dit zodat er een soort pannenkoekenmengsel ontstaat.
    4. Doe een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan en voeg hieraan een flinke klont boter toe. Doe een lepel van de aardappelmix in de pan en druk deze plat. Bak deze om en om bruin. Afhankelijk van de grote van de koeken zouden er +/- 3 koeken in de pan moeten passen.
    5. Als de koeken mooi bruin zijn mogen ze uit de pan. Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier en serveer ze terwijl ze nog lekker warm en knapperig zijn.

    Tip

    Het raspen van ingrediënten kan ook heel gemakkelijk met de keukenmachine. Het enige nadeel hiervan vind ik persoonlijk dat de aardappels te grof blijven zodat de koeken van binnen niet lekker smeuïg worden. Het bakken van deze koeken is ook heel goed toe te passen tijdens het gourmetten. Zorg echter wel voor voldoende olie in het pannetje.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren