Marmelade van Sevilla- en bloedsinaasappels

  (12)
  2 dagen 6 uur 30 minuten

  Sevilla-sinaasappels (bittere sinaasappels) en bloedsinaasappelen hebben een uitermate goede smaak voor marmelade. Omdat het nogal tijdrovend is om te maken, kun je er maar beter grote hoeveelheden van maken, je kunt de marmelade namelijk tot een jaar bewaren in luchtdichte (gesteriliseerde) potten. Het is lekker op toast, maar ook heerlijk bij een kaasplankje of zelfs op vanille-ijs!

  SydCarter

  9 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 5 potten van 450 gr

  • 1,4 kilo bloedsinaasappels
  • 1,4 kilo bittere sinaasappels (natuurwinkel)
  • 2,25 kilo kristalsuiker
  • 85 ml versgeperst citroensap
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 3 eetlepels bruine rum
  • 60 gr donkerbruine basterdsuiker

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 1uur30min  ›  Bereiding: 5uur  ›  Extra tijd: 2dagen  ›  Klaar in:2dagen6uur30min 

   Dag 1

  1. Snij de bittere sinaasappelen elk in 8 parten en doe ze in een grote pan. Schenk er voldoende koud water bij zodat de sinaasappels helemaal bedekt zijn (tot 2,5 cm boven de sinaasappels). Doe de deksel op de pan en zet een nacht apart.
  2. Dag 2

  3. Zet de pan met bittere sinaasappels op het vuur en breng aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat 3 uur zachtjes sudderen, roer ongeveer elk half uur even door (en voeg eventueel extra water toe indien nodig), tot het fruit zacht is.
  4. Zet een zeef op een diepe kom (of bak) en schep de sinaasappelpartjes en al het vocht in de zeef. Dek af en laat het mengsel een nacht uitlekken boven de kom.
  5. Snij de bloedsinaasappels in kwarten en snij dan elk kwart in dunne plakjes. Leg deze in een grote pan (waar je jam in kan koken) en voeg water toe tot het fruit helemaal bedekt is.
  6. Breng de bloedsinaasappel aan de kook, zet het vuur lager en laat dan 5 minuten zachtjes sudderen. Giet het vocht eruit en bedek de sinaasappels opnieuw met water. Breng weer aan de kook, zet het vuur laag en laat 2 uur zachtjes sudderen, roer indien nodig, en voeg water toe zodat de sinaasappels onder blijven staan. Zet het vuur uit, doe de deksel op de pan en laat een nacht staan.
  7. Dag 3

  8. Meng het opgevangen gezeefde sap van de Sevilla sinaasappels met de gekookte bloedsinaasappels in de pan. Roer de suiker en citroensap erdoor. Breng aan de kook en laat 5 minuten flink doorkoken op hoog vuur, zonder te roeren. Voeg dan de vanille extract, bruine suiker en rum toe; zet het vuur iets lager en laat nog eens 15-20 minuten zachtjes doorkoken. Roer elke paar minuten met een houten lepel tot het mengsel dikker wordt. Het wordt dikker en donkerder van kleur. Je kunt testen of het voldoende dik is geworden door wat van de marmelade op een koud bordje te scheppen, laat het 30 seconden afkoelen en duw dan je vinger door de jam, als de jam begint te rimpelen is het goed. Als het nog vloeibaar is, moet het nog een paar minuten koken.
  9. Zet het vuur uit en roer niet meer door. Schep de hete marmelade in gesteriliseerde jampotten en draai de deksels er direct op.

  Jampotten steriliseren

  Was de jampotten en deksels goed af, laat ze 15-20 minuten drogen in een oven op 180°C. De marmelade bevat genoeg suiker, waardoor bacteriën geen kans krijgen, je kunt de marmelade dus gerust langere tijd bewaren.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (12)

  Dit recept heeft (nog) geen Nederlandse beoordelingen, maar je kunt beoordelingen in andere talen bekijken.

  Jouw beoordeling

  Waardeer met sterren