Mijn witbrood

  3 uur 20 minuten

  Sinds kort haal ik al mijn meel & bloem bij een online broodbakwinkel. De producten zijn van ontzettend goede kwaliteit en op deze manier smaakt het eigen gebakken brood zoveel lekkerder. Tevens maak ik gebruik van rijsmandjes, maar dit kan worden vervangen door een schaal bekleed met een droge doek flink bestrooid met bloem.

  MartijnvanS

  Groningen, Nederland
  9 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 1 witbrood

  • 500 gr tarwebloem
  • 20 gr verse gist of 10g droge gist
  • 35 ml olijfolie
  • 310 ml handwarm water
  • 3 theelepels kristalsuiker
  • 5 gr zout

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 40min  ›  Extra tijd: 2uur30min rijzen  ›  Klaar in:3uur20min 

  1. Weeg de bloem in een grote kom, voeg aan de ene kant van de bloem de gist toe en aan de andere kant de suiker en zout. Zorg ervoor dat de gist en het zout elkaar niet raken.
  2. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en schenk hier de olijfolie in. Voeg het water toe en begin met mixen. Mix tot het een samenhangend deeg is.
  3. Verspreid over je werkblad een beetje olijfolie en leg hier je deeg op. Begin vervolgens met kneden. Kneed tot het een soepel en glad deeg is geworden. Dit duurt in de meeste gevallen 8 tot 10 minuten.
  4. Vet een grote glazen of stenen schaal in met een drupje olijfolie. Plaats hier je deeg in en bedek het met een natte theedoek of plasticfolie. Zorg dat er geen lucht meer bij je deeg kan komen, anders krijg je droge randjes. Laat het deeg rijzen op een warme plek in huis. 60 tot 90 minuten of tot het deeg minimaal is verdubbeld in volume.
  5. Als je deeg verdubbeld is, bestrooi je werkblad met wat bloem. Plaats je deeg op het werkblad en sla het plat. Kneed nog een paar keer door elkaar en vorm het tot de vorm waarin je het zelf wil afbakken. Zie stap 6.
  6. Voor een bakblik: Vet een bakblik in van +/- 900 gram, plaats hierin je deeg. Voor een rijsmand: Bestrooi je rijsmand met bloem en plaats hierin je deeg. Voor een schaal: Neem een schaal waarin het deeg tot aan de rand kan rijzen, het deeg moet nog een keer verdubbelen dus hou hier rekening mee. Plaats hierin een droge theedoek en bestrooi deze met bloem, probeer de randen ook goed mee te nemen. Voor op de bakplaat zelf: Vorm je deeg tot een strakke rond bal. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en bestrooi deze met bloem. Leeg hierop je deeg.
  7. Voor het rijzen neem je een doorzichtige plastic zak die zeer ruim om je bakvorm past en sluit de plastic zak af. Laat je deeg nog 30 tot 60 minuten op een warme plek rijzen. Het deeg moet wederom verdubbelen.
  8. Ruim voor je brood klaar is met rijzen, verhit je oven voor op 230°C. Plaats een paar minuten voor het bakken een ovenschaal met ruim water onderin de oven. Pas op met het openen van de oven, er zal flink wat stoom uit de oven komen.
  9. Plaats je brood in het midden van de oven. Bak het brood de eerste 20 minuten op 230°C, voer daarna de temperatuur terug naar 210°C. (Op de foto heb ik het brood op een baksteen liggen, dit is optioneel).
  10. Om te testen of je brood klaar is, klop op het brood. Klinkt het hol, dan is je brood klaar.
  11. Mocht je in een bakblik hebben gebakken, haal je brood uit het bakblik, als de bodem nog erg licht van kleur is, plaats dan het brood nog enkele minuten terug in de oven om er iets meer kleur aan te geven. Hou het wel goed in de gaten, dit gaat behoorlijk snel.
  12. Laat je brood afkoelen op een afkoelrooster.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)