Honing wit-volkorenbrood

  (2)
  3 uur 5 minuten

  Vers uit de oven, met roomboter, een plakje kaas of eigen gemaakte aardbeienjam. Ik kan geen genoeg krijgen van eigen gebakken brood.

  MartijnvanS

  Groningen, Nederland
  5 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 1 brood

  • 250 gr goede kwaliteit witbroodmeel + extra
  • 250 gr volkorenmeel (liefst van een molen)
  • 10 gr droge gist of 20 gr verse gist
  • 45 gr vloeibare honing
  • 35 ml olijfolie
  • 5 gr zout
  • 300-320 ml handwarm water

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 35min  ›  Extra tijd: 2uur rijzen  ›  Klaar in:3uur5min 

  1. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je aan de slag gaat.
  2. Weeg de beide soorten meel in een grote beslagkom af. Voeg de gist en aan de andere kant (zodat gist en zout elkaar niet raken) de zout toe.
  3. Maak een kuiltje in het midden van het meel en schenk hierin de honing en olijfolie.
  4. *Met de hand: Voeg 300 ml van het water toe aan het meel en meng dit met je vingertoppen (of houten lepel) door elkaar, als je merkt dat het deeg te droog is voeg dan de rest van het water toe. Meng goed door elkaar tot het een soepel deeg wordt. Verspreid een drup olijfolie op een schone werkbank en leg daarop je deeg en kneed nog 8 tot 10 minuten flink door.

   *Met een keukenrobot: Voeg 300 ml van het water toe aan het meel en zet je machine aan, laat alles goed door elkaar mengen en voel of het deeg nog aan de stugge/droge kant is. Is dat het geval, voeg de rest van het water toe. Laat de machine het deeg goed kneden tot het blijft hangen aan de deeghaak en er geen meel meer in de kom zit. Verspreid een drupje olijfolie over een schone werkbank en kneed nog +/-5 minuten stevig door.
  5. Gebruik een glazen of stenen kom die groot genoeg is om je deeg te laten verdubbelen, smeer deze in met een dun laagje olie (olijfolie of zonnebloem) en leeg hierin je deeg. Leg een natte doek over de schaal en laat je deeg 40 tot 60 minuten rijzen (tot het in volume is verdubbeld).
  6. Strooi een laagje bloem op een schone werkbank. Als je deeg is verdubbeld haal je dit uit de kom/schaal en leg je deze op de werkbank. Druk het deeg vervolgens plat zodat de meeste lucht uit het deeg ontsnapt. Kneed een keertje door elkaar en geef je brood de gewenste vorm.
  7. Leg op een bakplaat een stuk bakpapier en strooi hierover wat bloem. Leg je voorgevormde deeg in het midden op de bakplaat. Gebruik een schone doorzichtige plastic zak en trek deze om je bakblik heen. Zorg ervoor dat het deeg nog voldoende ruimte heeft om te kunnen rijzen, het gaat wederom verdubbelen. De tweede keer rijzen zal ongeveer 40 tot 60 minuten in beslag nemen.
  8. 20 minuten voor je gaat bakken, verhit de oven voor op 240 graden. Plaats een paar minuten voor het bakken een braadslede of vuurvaste ovenschaal met water in de oven. Dit zal stoom geven waardoor het brood lekker knapperig uit de oven zal komen.
  9. Haal de plastic zak om je bakplaat vandaan en snij je brood met een scherp mesje in. Hoe je dit doet kun je helemaal zelf bepalen. Hierdoor gaat het brood niet scheuren tijdens het bakken. Plaats de bakplaat in de oven.
  10. Bak het brood de eerste 15 minuten op 240°C en zet daarna de temperatuur terug naar 210°C en laat nog 20 minuten verder bakken. Totale baktijd: +/- 35 minuten.
  11. Als de onderkant van het brood een mooie kleur heeft en het brood hol klinkt wanneer je er op klopt, dan is het klaar. Haal je brood uit de oven en plaats deze op een afkoelrekje/rooster. Eet smakelijk!

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (2)

  Beoordelingen in het Nederlands (2)

  TattoogirlCisJansen
  1

  Ben het brood nu aan het bakken maar ruikt al zolekker dankje  -  09 dec 2015

  1

  Juist afgebakken. Mooie en zachte brood structuur. Proef wel de honing er niet echt in.  -  27 jul 2014