Roggebrood

    Roggebrood

    25keer bewaard
    3uur30min


    37 personen hebben dit gemaakt

    We kunnen het ook in de winkel kopen, maar als je het zelf maakt weet je wat erin zit, en het is verser.

    Marco California, Verenigde Staten

    Ingrediënten
    Porties: 15 

    • 120 g bulghur
    • 75 g roggevlokken (geplette rogge)
    • 150 g (110 ml) suikerstroop of melassestroop, of 100 g bruine suiker
    • 675 ml kokend water
    • 180 g volkorenmeel (of voor een deel roggemeel)
    • 90 g zemelen (zemelen zijn de vliesjes van graankorrels)
    • 1 theelepel karwijzaad
    • 1 theelepel (3 g) zout
    • 1 theelepel bakpoeder
    • 1 theelepel zuiveringszout (baksoda, dubbelkoolzure soda)
    • 30 g lijnzaad (=vlaszaad)
    • (eventueel) een handvol rozijnen (50 g)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 3uur  ›  Klaar in:3uur30min 

    1. Breng een paar uur of de avond vantevoren 675 ml water aan de kook; doe de bulgur, de geplette rogge, en de stroop of suiker in een grote kom, giet het kokende water erover, dek het af en laat het afkoelen.
    2. Verwarm de oven voor op 150 C.
    3. Doe een klein klontje boter in een broodvorm (30x12cm), strijk het uit met een kwastje en bestuif de vorm met bloem.
    4. Voeg het volkorenmeel, het zout, het bakpoeder en het zuiveringszout, het lijnzaad en het karwijzaad, en als laatste de zemelen toe en roer goed; voeg eventueel ook de rozijnen toe.
    5. Giet het stugge beslag in de broodvorm, druk het plat, en dek de vorm goed af met Aluminiumfolie (of gebruik een casinobroodvorm.)
    6. Bak het roggebrood drie (3) uur (zet voor de zekerheid twee keukenwekkers), haal het dan uit de oven en laat het nog steeds afgedekt helemaal afkoelen.
    7. Snijd het in plakken ter dikte van een boterham. Maak het mes af en toe schoon.

    Baksoda

    Meer informatie vind je in het artikel wat is baksoda?

    Recent bekeken

    Beoordelingen (3)

    Marco
    van
    3

    Zuiveringszout: bakrecepten gebruiken wel eens 'baking soda' (Natriumbicarbonaat, NaHCO3) in plaats van (of naast) bakpoeder. Het woordenboek zegt 'zuiveringszout,' het geeft wat onaangename associaties. Andere namen zijn 'dubbelkoolzure soda,' 'baksoda,' 'maagzout' en 'soda bicarbonaat.' Je kunt het krijgen bij een ouderwetse drogist en bij de apotheek, en soms ook in Reformwinkels of toko's. - 17 sep 2009

    van
    2

    Dit recept is prima. Super simpel, heerlijk en erg gezond. Ik voeg zelf aan de bulghur en roggevlokken twee eetlepels Chia zaadjes toe en twee eetlepels zwart mosterdzaad, plus een theelepel ongezoete cacau en een theelepel marmite. Deze extra ingredienten week je dus mee. Je kunt het volkorenmeel volledig vervangen door roggemeel. Dit is denk ik het gezondste brood dat je snel zelf kan maken. tot slot, je kunt ook gehakte noten toevoegen. - 09 jul 2012

    Marco
    van
    2

    Andere ingrediënten gebruikt. Er kunnen ook rozijnen door - vooral als suiker wordt gebruikt in plaats van melassestroop is dat lekker - maar mijn vrouw vindt hett een overbodige luxe. Lijnzaad (vlaszaad) bevat veel van de tegenwoordig zo populaire omega-3 vetzuren, en het geeft het roggebrood ook wat stevigheid. - 23 sep 2009

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren