Lamsbout met tijmsaus

    Lamsbout met tijmsaus

    1keer bewaard
    2uur30min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Hoofdgerecht van lamsbout met tijmsaus, tuinbonen met gegrilde aubergine.

    Herman Meijers Kookstudio Gelderland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 200 gram gerookt spek, in dobbelsteentjes
    • 2 tenen knoflook, gesnipperd
    • 10 jeneverbessen, geplet
    • 1 grote ui, gesnipperd
    • 1 prei, in stukken
    • stuk knolselderij, in stukken
    • ½ winterwortel, in stukken
    • bos tijm, 2/3 blaadjes geplukt en heel fijn gehakt
    • 2 laurierbladeren
    • 1 eetlepel rode wijnazijn
    • 2 liter rode wijn
    • 2 liter kalfsfond
    • 1 aubergine, in lange plakken
    • olijfolie
    • 4 stukken lamsvlees uit de bovenbout van 130 gram
    • beetje maïzena
    • 300 gram gepelde tuinbonen
    • citroenolie
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:2uur30min 

    1. Braad de spekjes in een braadpan uit. Voeg de groenten, knoflook, jeneverbessen en een aantal takken tijm plus laurierbladeren toe bak deze mee. Blus af met wijnazijn en kook deze in. Voeg dan de rode wijn toe en kook deze ook wat in. Dan de kalfsfond erbij doen, het geheel aan de kook brengen en zeker 1½ uur laten trekken.
    2. Bestrijk ondertussen de aubergine aan beide zijden met olijfolie en gril de plakken goudbruin. Bak het vlees mooi bruin in een pan en gaar het daarna circa 15 minuten in een oven van 160°C. Zeef de saus en bind met maïzena. Voeg de overgebleven fijngehakte tijm toe en warm de saus nog even licht kokend door.
    3. Kook de tuinbonen in ruim ongezouten water. Giet af en breng op smaak met citroenolie en peper en zout.
    4. Trancheer het vlees (schuin snijden) en serveer met saus, tuinbonen en aubergine.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren