Gegratineerde bloemkool

    Gegratineerde bloemkool

    3keer bewaard
    50min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Deze gegratineerde bloemkool wordt eerst overgoten met een frisse dressing van citroen, knoflook, rozemarijn en olijfolie en vervolgens in de oven goudbruin gebakken. Het laagje gesmolten Parmezaanse kaas erover maakt het helemaal af!

    Ingrediënten
    Porties: 2 

    • 1 kleine bloemkool, in roosjes
    • 40 ml olijfolie (voor bakken en braden)
    • 3 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 1/2 theelepel grove mosterd
    • 1/2 theelepel zout
    • 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
    • 1 takje rozemarijn, de blaadjes fijngehakt
    • 2 eetlepels citroensap
    • 4 eetlepels Parmezaanse kaas

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:50min 

    1. Verwarm de oven voor op 200°C.
    2. Snij de bloemkool in roosjes (niet te groot en zorg dat ze ongeveer even groot zijn) en spoel ze goed af onder koud water.
    3. Maak een dressing van de olijfolie, knoflook, mosterd, peper, zout, citroensap en rozemarijn. Leg de bloemkoolroosjes in een grote ondiepe ovenschaal en giet de dressing over de bloemkool. Schep om zodat alles goed bedekt raakt.
    4. Zet de ovenschaal ongeveer 40 minuten in de oven, schep na 20 minuten de bloemkool om zodat ze gelijkmatig bruinen. Strooi vervolgens in de laatste 10 minuten de kaas over het gerecht. (De oventijd zal afhangen van de grootte van de bloemkoolroosjes, dus houd de oven in de gaten. Worden ze te bruin, zet de oven lager. Als je met een vork in een bloemkoolroosje kunt prikken, is het gerecht gaar.

    Tip:

    Gebruik het liefst een olijfolie die bestand is tegen bakken en braden. Extra vierge olijfolie is minder geschikt om op hoge temperaturen te verhitten, omdat er schadelijke stoffen vrij kunnen komen.

    Serveertip:

    Ik heb dit gerecht geserveerd met aardappelpuree en een stukje in de pan gebakken verse kabeljauwfilet.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    berts
    van
    2

    Culinair toppertje. - 12 jul 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren