Hartige taart met prei, broccoli en champignons

  1 uur

  Hartige taart met prei, broccoli en champignons waarin je uiteraard ook andere groenten kan gebruiken, zoals boontjes, erwtjes, asperges etc. Dit recept is genoeg voor 4 personen. Per persoon twee stukjes vult goed. De kinderen hebben vaak na één stuk al genoeg.


  33 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 1 broccoli
  • 2 kleine stronken prei of 1 grote
  • 200 ml crème fraîche
  • 1 of 2 uien, ligt aan de grootte
  • 1 bakje champignons
  • 2 pakjes ontbijtspek (gewoon wat je normaal op de boterham doet, andere varianten zijn gewone spek, of hamblokjes maar persoonlijk vind ik de ontbijtspek het lekkerste)
  • 1 zakje geraspte kaas (ik pak zelf altijd jonge kaas maar dat mag natuurlijk ook iets anders zijn)
  • 4 eieren
  • 1 pakje bladerdeeg
  • goede boter
  • zout en peper
  • Verder nodig
  • een springvorm voor in de oven

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur 

   Voorbereiding:

  1. Alle groenten goed wassen en klein snijden. De ontbijtspek is stukjes snijden of scheuren (ik doe het ook wel eens met een schone schaar knippen werkt soms makkelijker :)). De springvorm insmeren met boter en bedekken met bladerdeeg (bodem en rand). De oven voorverwarmen op 200 - 220°C.
  2. Bereiding:

  3. Eerst de broccoli opzetten met een beetje water en zout, niet te gaar koken, eigenlijk als het net niet gaar is van het vuur halen en afschudden.
  4. Dan de uien in de koekenpan fruiten en daar de prei bij doen, goed doorroeren.
  5. Ondertussen in een tweede koekenpan de champignons met wat zout en peper bakken. Ze hoeven niet bruin te worden maar moeten wel goed gebakken zijn.
  6. De champignons bij de ui en prei in de pan doen. Ook de broccoli kan hierbij, goed doorroeren. Dan het vuur uitdoen, de groente is nu klaar.
  7. In de andere pan waar eerst de champignons inzaten de ontbijtspek die in stukjes gesneden is bakken. Ook dit bij de rest van de groenten doen en doorroeren.
  8. In een grote pan of kom de 4 eieren en de 200 ml crème fraîche door elkaar mixen. Wat zout en peper toevoegen (niet te veel) en de helft van het zakje geraspte kaas erdoorheen mixen.
  9. De groente en de spek die klaar is eerst in een vergiet afschudden zodat er geen vocht en boter meer bij zit. Dan in de met bladerdeeg bedekte springvorm doen, glad maken en daar het eimengsel overheen gieten. Het eimengsel trekt vanzelf door alles heen.
  10. Bovenop de rest van de geraspte kaas verdelen voor het korstje.
  11. Oven:

  12. Oven op 200 tot 220 graden, de baktijd ligt aan de oven, maar ik bak 35 minuten. En ik doe hem zelf altijd onderaan omdat de bovenste grill anders te snel het kaaskorstje bruin maakt, maar ook dat verschilt per oven. Bij sommige ovens is het midden beter. Gewoon tussendoor kijken, dan kun je het altijd nog aanpassen.
  13. Na het bakken even 5 minuten laten afkoelen in de oven met de deur open (niet te lang want dan wordt alles koud). De springvorm losmaken en in stukjes snijden. Smakelijk.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)