Poolse witte worst

  (5)

  Deze witte worst heet biała kiełbasa in het Pools en heeft de subtiele smaak van marjolein. Zelfgemaakte worst is niet te vergelijken met worst uit de winkel. Als je eenmaal de juiste apparatuur hebt, is het vrij makkelijk zelf worst te maken. Bekijk ook de video van dit recept!


  6 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 12 tot 15 worsten

  • 1 kilo varkens rugspek, half-bevroren en in blokjes van 2 cm gesneden
  • 1 kilo varkensschouder, in blokjes van 2 cm gesneden
  • 1 eetlepel zout
  • 2 theelepels gedroogde marjolein
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 225 ml koud water
  • 1 varkensdarm

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 1uur in de koelkast  ›  Klaar in:2uur 

  1. Stop het vlees en het vet samen in een vleesmolen en gebruik de middelste plaat.
  2. Meng zout, marjolein, peper en knoflook door het gehakt. Voeg een beetje van het water toe. Meng met je handen tot het geheel goed gemengd is. Voeg het resterende water in stappen toe terwijl je blijft kneden. Dek af en zet minstens 1 uur, tot een hele nacht in de koelkast.
  3. Week de varkensdarm 30 minuten in koud water. Spoel de darm van binnen uit door het wijde uiteinde van een kleine trechter tegen de kraan aan te houden en een uiteinde van de darm over de trechter te schuiven. Houd de darm met één hand goed vast om de trechter en zet met de andere hand de kraan iets open en laat zo voorzichtig koud water door de darm lopen. Het voordeel hiervan is dat overtollig zout wordt verwijderd en de darm goed opengaat, wat het vullen straks makkelijker maakt.
  4. Maak een middelgrote trechter aan de vleesmolen vast (of gebruik een worstvuller met een middelgrote trechter) en trek voorzichtig de hele varkensdarm over de trechter. Duw het vleesmengsel door de trechter, maar stop zodra het vleesmengsel uit de trechter komt. Maak een knoopje in het uiteinde van de darm.
  5. Duw dan de rest van het vleesmengsel door de trechter en vul de darm, terwijl je de worst met je andere hand ondersteunt. Eenmaal klaar, leg je weer een knoopje in de darm.
  6. Draai de worstjes verschillende keren rond om ze in de gewenste lengte te verdelen. Wissel de draairichting bij elk worstje af (draai de éne keer linksom en bij het volgende worstje rechtsom, etc).
  7. Prik met een dunne metalen prikker 2 tot 3 kleine gaatjes in elk worstje, zodat er tijdens het bakken lucht kan ontsnappen.
  8. Bak ze zoals gewenst, bewaar ze tot 3 dagen in de koelkast, of 3 maanden in de vriezer.

  Smaaktest

  Voor het beste resultaat, houd 1 tot 2 eetlepels van het worstmengsel net vóór het koelen apart en bak dit als mini hamburger gaar in de pan (na het bakken mag het vlees niet meer roze zijn van binnen). Eenmaal gaar, proef of je nog kruiden wilt toevoegen.

  Kookhulp:

  Lees hier het artikel waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe je zelf worst maakt.

  Video

  Poolse witte worst
  Poolse witte worst

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (5)

  Dit recept heeft (nog) geen Nederlandse beoordelingen, maar je kunt beoordelingen in andere talen bekijken.

  Jouw beoordeling

  Waardeer met sterren