Zuurkool maken

    Zuurkool maken

    1keer bewaard
    14dagen1uur


    2 personen hebben dit gemaakt

    Dit is mijn laatste experiment, zelf zuurkool maken. Verdubbel dit recept gerust als je meer wilt maken, houd gewoon 15 gr zout per kilo kool aan en dan komt het goed. Voeg per kilo extra kool steeds 1 extra peperkorrel en 1 extra jeneverbes toe.

    Jet Gelderland, Nederland

    Ingrediënten
    Opbrengst: 600 gram zuurkool

    • 1 witte kool (van 1 kilo)
    • 15 gr zout
    • 3 jeneverbessen
    • 5 peperkorrels
    • Verder nodig
    • 1 Keulse pot of grote glazen pot (of een zuurkoolvat)
    • 1 zuurkoolstamper (of een andere stamper)
    • 1 theedoek
    • touw of elastiek
    • 1 steen, schoongemaakt
    • 1 schoteltje

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 14dagen pekelen  ›  Klaar in:14dagen1uur30min 

    1. Was de zuurkool en pel de grote buitenste bladeren eraf (3 ongeveer). Leg deze opzij, want je hebt ze straks nodig.
    2. Snij de kool in vieren en snij de harde kern eruit. Rasp de kool met behulp van een keukenmachine.
    3. Meng het zout met de peperkorrels en jeneverbessen.
    4. Zet de zuurkoolpot klaar en strooi een laagje zoutmengsel over de bodem. Je gaat in laagjes werken, dus eerst een laag zout, daarna kool, daarna weer zout en doe dit tot de kool op is. Eindig met een laagje zout.
    5. Nu is het tijd om te gaan stampen. Je hebt daar speciale houten zuurkoolstampers voor, maar die had ik niet. Ik heb 4 pollepels tegen elkaar aangehouden en dat ging ook prima als stamper.
    6. Dit duurt even. Je moet echt een poosje stampen en vrij veel kracht zetten, zodat de sappen uit de zuurkool vrijkomen. Je wilt namelijk dat de zuurkool in zijn eigen sappen onder water komt te staan. Op de foto kun je het begin van de sapvorming zien. Blijf echt 10 -15 stampen voor een goed resultaat. Het sap beschermt de zuurkool tegen schimmel, dus zorg ervoor dat de zuurkool goed onder komt te staan. Voeg geen water toe, de zuurkool heeft genoeg sappen van zichzelf.
    7. Eenmaal klaar met stampen, leg de koolbladeren over de zuurkool en zorg dat de sappen boven de bladeren uitkomen. Het blad zorgt ervoor dat de zuurkool niet naar de oppervlakte zal drijven tijdens het pekelen.
    8. Dek de koolbladeren af met een schoteltje en leg daarop een steen (of iets anders zwaars). Ik had twee glazen presse-papiers die ik in een plasticzakje heb gewikkeld. Je kunt ook een gewone steen, die je goed hebt schoongemaakt, inwikkelen in plastic en op het schoteltje leggen.
    9. Pak een theedoek en bind deze rondom vast met touw of een elastiek. Zet de zuurkool nu ongeveer een week of 2 op een koude plek (bijvoorbeeld de kelder). Het kan wat zuur gaan ruiken, maar dat hoort erbij! Hoe langer het staat, hoe zuurder het wordt.
    10. Zo ziet het er onder de doek uit.
    11. Nu is het wachten geblazen. Ik heb mijn zuurkool na 2 weken uit de kelder gehaald. Er zat een laag schimmel op en die heb ik eraf geschept (de schimmel heet 'kaam' geloof ik, en kun je gewoon verwijderen).
    12. Ik vond het zuur genoeg, dus heb ik het in afsluitbare potten geschept met het vocht erbij. De zuurkool blijft goed zolang het onder het vocht staat. Bij mij staat het nooit zo lang, want het wordt altijd gauw in een gerecht verwerkt.

    Schimmels

    Bij het maken van zuurkool is het heel normaal een laagje schimmel te krijgen, dat schep je er dus gewoon af. Ik moet wel zeggen dat ik het gek vond om de schimmelvorming van de zuurkool af te scheppen. Misschien dat ik in de toekomst in een zuurkoolvat investeer. Dan schijnt dat minder te gebeuren. Maar maak je dus geen zorgen als je net als ik een gewone pot gebruikt, de schimmel is normaal en schep je er gewoon af.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren