Oesters, scampi en licht gerookte zeetong

    Oesters, scampi en licht gerookte zeetong

    1keer bewaard
    1uur20min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Feestelijk voorgerecht van oesters, scampi en licht gerookte zeetong, geserveerd met oerbrood en zelfgemaakte mayonaise. Past goed bij de kerstdagen. Je hebt voor dit recept een rookoven of rookton nodig.

    Herman Meijers Kookstudio Gelderland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 venkel, in heel dunne plakken
    • olijfolie
    • peper en zout
    • Voor de dressing
    • tijm
    • laurier
    • stelen van peterselie
    • graat van slibtong
    • wit van 1 prei, fijngesneden
    • 1 sjalot, gesnipperd
    • paar draden saffraan, geweekt
    • scheut noilly prat
    • scheutje druivenpitolie
    • zalmeieren, naar smaak
    • pluk dille
    • scheut visfond
    • Voor de vis
    • 4 filets van slibtong
    • Voor de mayonaise
    • 1 eidooier
    • sap van ½ citroen
    • zout en peper, naar smaak
    • 1 dl neutrale olie
    • 2 rijpe tomaten, ontveld en in stukken
    • 2 sneden oerbrood, in vierkantjes
    • Voor de zeevruchten
    • 8 oesters
    • 12 scampi’s
    • 50 gram zeekraal

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Bestrijk de venkel met olijfolie, zout en peper en zet deze in een oven van 100°C. Laat in een uur gaar worden.
    2. Bind tijm, laurier en peterselie tot een bouquet. Zet 7,5 dl water op met graten, kruiden, prei, sjalot, saffraan en een flinke scheut Noilly Prat. Laat de bouillon zodra die kookt nog maximaal 25 minuten trekken. Zeef hem en kook flink in en laat afkoelen. Maak er met druivenpitolie en een scheut visfond een lichte dressing van en doe de zalmeieren erbij en vlak voor het opdienen de dille.
    3. Rook de visfilets. Maak van eidooier, citroensap, olie, peper en zout een mayonaise en doe er dan de stukjes tomaat bij. Rooster het oerbrood en bestrijk met de mayonaise.
    4. Open de oesters, bak de scampi’s in olijfolie en blancheer de zeekraal.
    5. Besprenkel de oesters, scampi en licht gerookte zeetong met de dressing en serveer met de zeekraal en het oerbrood.

    Tip om mayonaise te maken:

    Klop eerst de eidooier, citroensap, peper en zout samen en voeg daarna geleidelijk en in een dun straaltje de olie toe, terwijl je gelijkmatig blijft kloppen met een garde.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren