Panna cotta met karamel en bastognecrumble

    Panna cotta met karamel en bastognecrumble

    15keer bewaard
    5uur


    9 personen hebben dit gemaakt

    Ben je dol op bastognekoekjes? Houd je van de romige smaak van panna cotta? Gek op karamel? Dan is dit echt een toetje voor jou! Panna cotta is een heerlijk toetje dat bestaat uit net niet aan de kook gebrachte slagroom, in dit geval verrijkt met vanillestokjes voor een heerlijke vanillesmaak. Met dit recept ben ik al een aantal weken bezig. Het idee was eerst om een soort panna cotta taart met een bastognekoekjesbodem te maken. Helaas werd de bodem zacht na poging 1 en besloot ik de de bodem de volgende keer met een laagje chocolade af te smeren. Hoewel dit op zich werkte, had de panna cotta het idee om op avontuur te gaan in m'n koelkast en zat de panna cotta overal, behalve in de vorm. Toen kwam ik op het idee om het allemaal net even anders te doen. Ik besloot bastognecrumble te maken en zelfgemaakte karamelpoedersuiker. Dat laatste idee kreeg ik door de film 'Chef' die momenteel in de bioscoop draait.

    Vertruffelijk Limburg, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Voor de panna cotta
    • 750 ml slagroom
    • 2 vanillestokjes
    • 25 gram rietstuiker
    • 1 eetlepel stevia poeder
    • 1 eetlepel vanillesiroop
    • 6 blaadjes gelatine
    • Voor de karamel
    • 100 gram kristalsuiker
    • 3 eetlepels water
    • Voor de crumble
    • 100 gram bastognekoekjes
    • 30 gram roomboter, in stukjes

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 4uur rusten  ›  Klaar in:5uur 

      Bereiding panna cotta

    1. Snijd de vanillestokjes in de lengte door en schraap de vanille met een messenpunt eruit. Doe de slagroom in een steelpannetje en voeg alle ingrediënten voor de panna cotta (behalve de gelatine), inclusief de vanillestokjes toe. Laat alles op een zeer laag vuurtje gedurende een half uurtje op elkaar inwerken. Belangrijk is dat de room niet aan de kook komt.
    2. Verwijder de vanillestokjes. Week 6 blaadjes gelatine 5 minuten in koud water (leg de blaadjes er 1 voor 1 in). Haal de pan van het vuur, knijp de blaadjes uit en voeg ze toe aan de panna cotta. Meng met een garde.
    3. Giet de panna cotta in een mengbeker. Schenk de panna cotta in 4 schaaltjes. Ik gebruikte ramequins.
    4. Laat de ramquins met panna cotta in een met ijswater gevulde ovenschaal een kwartiertje afkoelen. Dek de schaaltjes daarna af (met huishoudfolie) en zet ze minstens 4 uur in de koelkast.
    5. Bereiding karamel:

    6. Verwarm in een pan met een dikke bodem de suiker met het water op een matige temperatuur. Roer niet. Zodra de karamel begint te verkleuren en mooi goudbruin is, stort je deze op een bakplaat bekleed met bakpapier (de kleur lijkt op barnsteen, en deze karamel is minsten net zo mooi vind ik).
    7. Laat de karamel een paar uurtjes afkoelen.
    8. Vlak voor het serveren maal je de karamel tot een grof poeder fijn in een keukenmachine. Idee: een volgende keer wil ik kijken of ik de karamel in koekjesvormpjes kan gieten. Dat zou een leuke decoratie zijn!
    9. Bereiding crumble:

    10. Verwarm de oven voor op 180°C.
    11. Maal de bastognekoekjes in een keukenmachine fijn. Doe de kruimels in een ovenschaal en doe de boter erbij. Meng de kruimels met de boter totdat je een soort grof broodkruim krijgt. Of voor de vlaaienbakkers onder ons: totdat het op strooisel lijkt van puddingstrooisel vlaai. Idee 2: bastognestrooisel vlaai!
    12. Bak de kruimels 10-15 minuten. Laat minstens een half uurtje afkoelen en maak de kruimels dan los van elkaar door er met een lepel door te roeren.
    13. Serveren:

    14. Houd de onderkant van de schaaltjes met panna cotta ongeveer een minuutje onder heet kraanwater. Let op dat er geen water in de schaaltjes loopt. Draai de schaaltjes zodat de warmte wordt verdeeld. Door deze stap laat de panna cotta makkelijker los.
    15. Strooi de karamelpoedersuiker over een bordje. Stort de panna cotta op het bordje. Garneer met wat bastognecrumble. Jum! Bastogne heaven...

    Tip

    Dit recept is afkomstig van www.vertruffelijk.nl. Neem je dit recept mee? Check dan ook eens m'n foodblog www.vertruffelijk.nl voor nog meer lekkere recepten, artikelen en fun food facts! Vertruffelijk heeft ook facebook, pinterest en twitter!

    Bekijk dit op mijn blog

    http://vertruffelijk.nl/panna-cotta-met-karamel-en-bastognecrumble/

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    is de lekkerste panna cotta die ik heb gemaakt en gegeten - 25 okt 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren