Echte Amerikaanse pompoentaart

    Echte Amerikaanse pompoentaart

    1keer bewaard
    2uur


    4 personen hebben dit gemaakt

    Een pompoentaart met pecannotenkorst naar Amerikaans recept. Met dit recept heb ik een taartenwedstrijd gewonnen. Hopelijk spreekt dat voor zich ;)

    Ingrediënten
    Opbrengst: 1 pompoentaart

    • Voor het deeg
    • 300 gr bloem, plus extra om mee te bestuiven
    • 230 gr koude boter
    • 3 - 4 eetlepels suiker
    • 1/2 theelepel zout
    • 60 ml ijskoud water
    • Voor de vulling
    • 1 middelgrote pompoen (bijv Hokkaido-pompoen)
    • 150 gr donkerbruine basterdsuiker
    • 2 theelepels kaneel
    • 1 theelepel gemalen gember
    • 1/2 theelepel zout
    • 230 ml koffiemelk
    • 3 grote eieren
    • 2 theelepels vanille extract
    • Voor de korst
    • 100 gr pecannoten, grof gehakt
    • 100 gr donkerbruine basterdsuiker
    • 2 theelepels honing
    • 1 theelepel vanille extract
    • 2 theelepels gewone suiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:2uur 

      Deeg:

    1. Kneed alle ingrediënten voor het deeg goed samen en rol op tot een bal. Je kunt de ingrediënten eerst in een keukenmachine tot een kruimeldeeg mengen en daarna verder met de hand tot een deeg kneden. Pak de deegbal daarna in in plasticfolie en laat minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
    2. Pompoenpuree:

    3. Verwarm de oven voor op 200°C. Snij de pompoen door de helft en verwijder zaadjes en pulp. Vul een ovenschaal met een laagje water, leg de stukken pompoen met het vruchtvlees naar beneden in de ovenschaal, dek af met aluminiumfolie, en zet 45 minuten tot 1 uur in de oven. Halverwege eventueel wat water in de ovenschaal toevoegen om droogkoken te voorkomen. Na het bakken kun je makkelijk het vruchtvlees uit de pompoen scheppen en tot puree prakken met een vork of in een keukenmachine fijnmalen. Gooi de schil van de pompoen weg. Zet het vruchtvlees apart. Je hebt ong. 500 ml puree nodig voor de taart.
    4. Verlaag de oventemperatuur naar 180°C.
    5. Vulling:

    6. Voeg de pompoenpuree, bruine basterdsuiker, specerijen en zout toe aan de kom van een keukenmachine en pureer glad. Verwarm dit mengsel ong 4 minuten op middelhoog vuur in een steelpannetje tot het wat indikt en begint de borrelen. Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen.
    7. Klop de koffiemelk door het pompoenmengsel in de pan. Klop de eieren even flink los met een garde in een aparte kom en roer daarna door het pompoenmengsel, samen met het vanille extract.
    8. Deegbodem voorbakken:

    9. Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een ronde grote plak van ong 1/2 cm dik. Vet een lage glazen taartvorm met een doorsnede van ong 23 cm in met boter, bestuif met een beetje bloem, en bedek de bodem en randen met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een stuk bakpapier over de bodem en vul met bakbonen, linzen, of gewone gedroogde bonen. Dek de randjes van de taartvorm af met aluminiumfolie, zodat de randen niet te veel verkleuren tijdens het voorbakken. Bak de vorm 15 minuten voor in de voorverwarmde oven op 180°C.
    10. Laat de taartbodem 20 minuten afkoelen en verwijder alle folie en bakbonen. Linzen en gedroogde bonen kunnen weer opnieuw als bakbonen worden gebruikt, maar zijn niet langer eetbaar. Bewaar ze dus voor de volgende keer dat je weer gaat bakken.
    11. Taart bakken zonder korst:

    12. Giet de vulling over de voorgebakken taartbodem. Bak de taart in ong. 35 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C tot de vulling bijna niet meer vloeibaar is (als je de taart voorzichtig schudt, beweegt de vulling nog een beetje). Haal de taart uit de oven, maar laat de oven aan (je zet de taart zo weer voor 10 minuten terug in de oven als je de korst hebt gemaakt).
    13. Pecannotenkorst:

    14. Maak de korst door de pecannoten grof te hakken en te mengen met de basterdsuiker, zout, honing en vanille. Gebruik je vingers zodat alles goed bedekt raakt.
    15. Verdeel de pecannotenkorst gelijkmatig over de taart. Bestrooi als laatste met de gewone suiker. Zet de taart weer in de oven en bak ong. 10 minuten tot de taartvulling aan de rand borrelt en de pecannoten heerlijk geuren. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren