Eendenborst met saus van crème de cassis

    Eendenborst met saus van crème de cassis

    4keer bewaard
    1uur30min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Hoofdgerecht van eendenborst met saus van crème de cassis en rozemarijn en roergebakken groene kool.

    Herman Meijers Kookstudio Gelderland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • olie en boter
    • 3 eendenborstfilets van gemiddelde grootte
    • Voor de saus
    • 100 gram gerookt spek in dobbelstenen
    • 2 uien
    • halve prei, in stukken
    • halve winterwortel, in stukken
    • stuk knolselderij
    • 2 tenen knoflook, in stukken
    • 1 laurierblad
    • ½ eetlepel jeneverbes, gekneusd
    • flinke tak rozemarijn
    • 200 ml rode wijn
    • 200 ml kalfsfond
    • scheut crème de cassis
    • Voor de kool
    • ½ groene kool, julienne gesneden
    • olijfolie, naar smaak
    • citroensap, naar smaak
    • walnotenolie, naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur30min 

      Voor de saus:

    1. Bak voor de saus het spek even uit en doe alle groenten en kruiden erbij. Zet dit geheel aan en voeg dan de wijn toe. Laat de wijn met de overige ingrediënten langzaam inkoken. Voeg de fond toe en laat nog minstens 1 uur trekken. Zeef de saus en doe er op het laatst de crème de cassis bij.
    2. Voor de kool:

    3. Blancheer de kool, spoel hem koud en laat goed uitlekken.
    4. Verwarm de oven voor op 80°C.
    5. Voor de eendenborst:

    6. Snij de eendenborstfilets aan de vetkant kruiselings in. Verhit olie en boter in een pan en bak de eendenborstfilets kort aan de vleeskant. Draai ze om en bak ze zeker nog tien minuten op niet te hoog vuur aan de vetkant.
    7. Laat ze daarna nog even rusten in een oven van 80 graden of in aluminiumfolie. Gebruik je een kernthermometer, de kerntemperatuur van medium gebakken eendenborst is 55°C, doorbakken 65°C. Trancheer het vlees voor het opdienen (snij in mooie plakken van gelijke grootte).
    8. Verhit olijfolie in een zware pan en roerbak de kool kort, doe er wat citroensap, walnotenolie en zout en peper naar smaak bij.
    9. Serveer de plakjes eendenborst met de saus en kool.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren