Stol met spijs

  (1)
  1 dag 3 uur 30 minuten

  Oh, wat een verschil maakt dat als je de smaak van je zelfgemaakte stol vergelijkt met één uit de winkel. Ik wil niet meer anders! Mijn recept is geïnspireerd op het recept voor kerststol van Levine, maar ik heb het naar mijn smaak aangepast. Ik maak amandelspijs zelf, maar je kunt ook een pakje amandelspijs kopen en dit met een klein beetje losgeklopt ei en citroenrasp mengen. Deze stol zowel geschikt als paasstol of als kerststol.

  Jet

  Gelderland, Nederland
  14 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 1 kerststol

  • Voor het deeg
  • 375 gr bloem (liefst met hoog proteïnegehalte, 12% of voeg een eetlepel gluten toe aan de bloem)
  • 10 gr instant gist
  • 50 gr suiker
  • 160 gr volle melk, lauwwarm
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel speculaaskruiden
  • 7 gr zout
  • 75 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • Voor de vruchtenvulling
  • 50 gr gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 100 gr blauwe rozijnen
  • 100 gr blanke rozijnen
  • 50 gr gedroogde kersen, in stukjes
  • 30 gr gedroogde cranberry's, in stukjes
  • Voor de spijsvulling
  • 150 gr blanke amandelen, heel
  • 150 gr poedersuiker, gezeefd
  • 1 ei (alleen het eigeel)
  • 1 eetlepel amandelextract
  • 5 gr citroenrasp
  • Afwerking
  • 25 gr gesmolten roomboter
  • poedersuiker

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 3uur  ›  Extra tijd: 1dag rusten  ›  Klaar in:1dag3uur30min 

   Spijs maken:

  1. Doe dit een of twee dagen van tevoren. Doe de blanke amandelen in een blender of keukenmachine en maal fijn tot het aanvoelt als nat zand. Doe het amandelmeel in een grote kom en roer het eigeel, de gezeefde poedersuiker, citroenrasp en het amandelextract erdoor. Is het mengsel te droog? Voeg dan ook wat van het eiwit toe. Goed roeren tot een romig mengsel. Deze stap kun je overslaan als je spijs uit een pakje gebruikt.
  2. Vruchten wellen

  3. Wel de vruchten ongeveer 30 minuten in lauwwarm water en laat daarna 30 minuten uitlekken. Dep nog extra droog met keukenpapier.
  4. Deeg maken

  5. Weeg de ingrediënten voor het deeg af. Doe alle ingrediënten behalve de boter in het bakblik van de broodbakmachine volgens de instructies van de fabrikant. Zet de machine op de kneedstand en voeg na 10 minuten de boter in blokjes toe aan het deeg. Voeg eventueel een beetje bloem toe als het deeg te nat is. Kneed het deeg in nog ongeveer 10 minuten tot een stevige deegbal. Het deeg hoort nog wat plakkerig te zijn (Levine vergelijkt het met de plakrand van een Post-it blaadje).
  6. Laat het deeg na het kneden 15 minuten rusten met een lichtjes met bloem bestoven theedoek.
  7. Vruchten door het deeg mengen

  8. Het toevoegen van de vruchten aan het deeg gaat voorzichtig, omdat je niet wilt dat de vruchten breken. Als vruchten kapot gaan, rijst het deeg straks minder goed. Voeg de vruchten daarom niet toe terwijl het deeg in de broodbakmachine zit. Ga als volgt te werk: dep de gewelde vruchten goed droog met keukenrol en bestuif een werkvlak met bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap met een deegroller.
  9. Verdeel de helft van de vruchten over het deeg.
  10. Vouw de boven- en onderkant van het deeg naar binnen. Laat het deeg hierbij overlappen.
  11. Ga er met de deegroller overheen tot je het deeg een platte lap is geworden. Door op deze manier te werk te gaan, blijven de vruchten in het deeg heel.
  12. Doe nu weer hetzelfde, verdeel de rest van de vruchten over het deeg, vouw het deeg dicht en rol met de deegroller plat. Druk naden dicht.
  13. 1e rijs:

  14. Vorm het deeg voorzichtig op tot een bal (niet kneden, want dat gaan de vruchten kapot). Vet een grote kom in met wat zonnebloemolie en rol de deegbal langs de randen van de kom om de bal met een dun laagje olie te bedekken. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg ongeveer 1 uur op een warme plek in het huis rijzen. Het deeg zal niet helemaal in volume verdubbelen.
  15. Amandelspijs toevoegen

  16. Rol 250 gr amandelspijs op tot één rol. Op de foto zijn 3 rollen amandelspijs te zien, omdat ik 3 broden tegelijk heb gemaakt.
   TIP: Het is mijn voorkeur om veel amandelspijs in de stol te verwerken, maar de 300 gr die ik heb toegevoegd was iets te veel. 200 tot 250 gr spijs is een betere hoeveelheid, omdat met 300 gr wat van de spijs uit het brood liep tijdens het bakken.
  17. Stort het deeg uit op een licht met bloem ingevette werkplek. Rol het deeg met een deegroller uit tot een ovaal van ongeveer 2 cm dik. Laat de boven- en onderkant van het deeg iets dikker. Leg de rol amandelspijs in het midden van het deeg.
   TIP: Het is belangrijk de spijs niet te dicht bij de randen te leggen en ook om de naden erg goed dicht te knijpen. Dan zal de amandelspijs beter in het brood blijven zitten en niet tijdens het bakken eruit lopen. Op de foto hiernaast heb ik iets te veel spijs gebruikt, dat iets te dicht bij de rand ligt.
  18. Vouw het deeg dubbel en maak alle goed naden dicht.
  19. 2e rijs:

  20. Dek het deeg af met plasticfolie en laat 45 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
  21. Bakken:

  22. Bak de stol in de voorverwarmde oven in ongeveer 35 minuten gaar en bruin. Als de stol te donker wordt, dek deze dan af met een vel aluminiumfolie.
  23. Haal de gaar gebakken stol uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Smeer de bovenkant van de stol in met gesmolten roomboter en bestrooi met poedersuiker. Laat de stol volledig afkoelen. Je kunt de stol als deze is afgekoeld ook invriezen (in dit geval niet met poedersuiker bestrooien, maar alleen met boter insmeren). Bestrooi de stol voor het serveren wederom met poedersuiker. De stol blijft ongeveer een week vers.

  Tip:

  Voeg naar eigen wens noten of ander gedroogd fruit toe aan de vulling. Denk hierbij aan amandelen, sukade en stukjes gekonfijte sinaasappelschil. Ik gebruik ongeveer 300 gr vulling per brood.

  Geen broodbakmachine?

  Wil je het deeg met de hand kneden, kijk voor instructies op Levines blog. Je vindt daar ook een handig filmpje.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (1)

  Beoordelingen in het Nederlands (1)

  Bralison
  van
  2

  Eindelijk een goed recept voor kerststol met amandelspijs!  -  02 jan 2015