Gekarameliseerde witlof met kaas

    Gekarameliseerde witlof met kaas

    1keer bewaard
    40min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Lekker bijgerecht van gekarameliseerde witlof met een laagje kaas en knapperig broodkruim. Ik serveer hier graag gebakken kabeljauwfilet bij.

    sannekookt Gelderland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 eetlepel olijfolie
    • 20 gr boter
    • 1 theelepel ahornsiroop
    • 4 stuks witlof, in de overlangs doormidden gesneden
    • 2 theelepels tijmblaadjes
    • 200 gr belegen kaas (of Gruyere)
    • 15 gr vers broodkruim
    • zout en peper, naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verwarm de oven op 190°C. Zet een zware koekenpan op middelhoog vuur. Verhit olie, boter, ahornsiroop en een snufje zout in de pan tot het heet is. Snij ondertussen de witlof overlangs doormidden en verwijder de bittere kern.
    2. Leg de halve struikjes witlof met de gesneden kant onder in de pan en laat ze ongestoord in 3-5 minuten donkerbruin worden (als ze niet allemaal in de pan passen, bak ze dan in 2 porties).
    3. Zet een ovenschaal klaar en leg de gekarameliseerde witlofhelften met het snijvlak naar boven in de schaal. Bestrooi met 1 theelepel tijm. Leg de plakken belegen kaas erover en bestrooi met de rest van de tijm.
    4. Bak de ovenschotel ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven, neem de schaal eruit en bestrooi met het broodkruim en zwarte peper. Zet terug in de oven, verhoog de temperatuur naar 200°C en bak nog zo'n 5 minuten tot de broodkruimels goudbruin zijn geworden.

    Serveertip

    Dit bijgerecht smaakt heerlijk bij een salade van gegrilde puntpaprika's, beetje knoflook met balsamico-azijn en een beetje zout.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren