Spruitjes met tofu en wilde rijst

    Spruitjes met tofu en wilde rijst

    1keer bewaard
    30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Spruitjes met gebakken tofu en een heerlijke zoete saus. Het is een beetje een Thais gerecht met een echt wow-effect. Het gerecht smaakt heerlijk met wilde volkoren rijst. De geroosterde sesamzaadjes zijn ook super op de rijst + nog wat verse koriander.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 eetlepels zoete chilisaus
    • 2 eetlepels sojasaus
    • 3 eetlepels sesamolie
    • 1 theelepel rijstazijn
    • 1 eetlepel ahornsiroop
    • 150 gr stevige tofu
    • 500 gr spruitjes (gewicht als ze gepeld zijn, dus koop iets meer)
    • 175 ml zonnebloemolie
    • 100 gr lenteuitjes, in ringetjes
    • 1/2 kleine verse rode chilipeper, zonder zaadjes en in stukjes
    • 125 gr shiitake paddenstoelen, in vieren gesneden
    • 15 gr verse koriander
    • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
    • zout, naar smaak
    • 2 kopjes wilde volkoren rijst

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    2. Snij de tofu in 1 cm dikke plakken en snij elke plak in 2 vierkantjes.
    3. Pak een kom en meng de chilisaus, sojasaus, 2 eetlepels sesamolie, azijn en ahornsiroop. Marineer de tofu 20 minuten in deze marinade.
    4. Maak de spruitjes schoon en snijd aan de onderkant er een stukje af. Snij nu elk spruitje in 3 plakken en bak de spruitjes als volgt. Omdat het te veel spruitjes zijn om ze in een keer te bakken neem je eerst de helft van de in plakjes gesneden spruiten en bak je deze 2 minuten in een koekenpan met 4 eetlepels zonnebloemolie op hoog vuur. Bestrooi tijdens het bakken met een beetje zout; roer niet te vaak. Schep de beetgaar gebakken spruiten in een serveerschaal en herhaal dit proces met de rest van de plakjes spruiten.
    5. Voeg weer een scheutje zonnebloemolie toe aan de pan en bak de lenteui, chilipeper en paddenstoelen een paar minuten. Voeg bij de spruitjes in de schaal.
    6. Verhit de pan opnieuw en leg voorzichtig de gemarineerde tofu in de pan (het kan spatten!). Draai het vuur laag en bak de tofu ongeveer 2 minuten aan elke kant totdat ze lichtbruin zijn. Bak eventueel in porties als ze niet in één pan passen. Leg ze in een enkele laag als je ze bakt. Eenmaal bruin gebakken, voeg ze dan bij de spruitjes in de schaal.
    7. Schep de overgebleven marinade, gehakte verse koriander, overgebleven sesamolie en sesamzaadjes door het gerecht. Breng eventueel nog op smaak met zout en extra verse koriander. Serveer met de wilde rijst.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren