Worst met verse kruiden en citroen

  (6)

  Heerlijke worst doordrenkt met de smaken van verse kruiden en pittige citroen. Deze worsten zijn heerlijk met zo ongeveer alles en een heerlijke verandering van tempo. Bekijk ook de video van dit recept!


  4 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 2 tot 3 dozijn worstjes

  • 1 kilo varkensschouder, in blokjes van 2 cm gesneden
  • 200 gr varkensrugspek zonder zwoerd, in blokjes van 2 cm gesneden
  • 1,5 eetlepel korianderzaad
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 15 gr verse marjolein, zonder steeltjes en fijngesneden
  • 15 gr verse salie, zonder steeltjes en fijngesneden
  • 15 gr verse oregano, zonder steeltjes en fijngesneden
  • 15 gr verse bieslook, kleingesneden
  • 2 citroenen, geraspt
  • 1 eetlepel zout
  • 60 ml witte wijn
  • 2 theelepels rode chilivlokken (optioneel)
  • 1 varkensdarm

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 1uur in de diepvries  ›  Klaar in:2uur 

  1. Leg zowel het varkensvlees als het varkensrugspek in de vriezer gedurende 30 minuten. Leg ook de vleesmolen in de vriezer, want dit zal het fijnmalen van het vlees makkelijker maken.
  2. Rooster ondertussen de korianderzaadjes, peperkorrels en laurierblaadjes in een koekenpan op hoog vuur. De zaden zijn klaar met roosteren als ze gaan geuren en er een beetje rook vanaf komt. Haal de pan van het vuur en maal tot poeder in een vijzel of in een kruidenmolentje.
  3. Stop het gedeeltelijk bevroren vlees en spek in de koude vleesmolen voorzien van de middelste plaat. Meng het gehakt met het geroosterde kruidenmengsel, fijngehakte verse kruiden, citroenrasp, zout en de witte wijn. Indien gewenst, voeg rode chilivlokken toe. Meng goed met de hand gedurende 2 tot 3 minuten, totdat het mengsel een egaal geheel wordt. Dek af met plasticfolie en zet 1 uur tot een hele nacht in de vriezer.
  4. Week de varkensdarm in koud water gedurende 30 minuten. Spoel de darm van binnen uit door het wijde uiteinde van een kleine trechter tegen de kraan aan te houden en een uiteinde van de darm over de trechter te schuiven. Houd de darm met één hand goed vast om de trechter en zet met de andere hand de kraan iets open en laat zo voorzichtig koud water door de darm lopen. Het voordeel hiervan is dat overtollig zout wordt verwijderd en de darm goed opengaat, wat het vullen straks makkelijker maakt.
  5. Maak de kleinste trechter aan de vleesmolen vast (of gebruik een worstvuller met een kleine trechter) en trek voorzichtig de hele varkensdarm over de trechter. Duw het vleesmengsel door de trechter, maar stop zodra het vleesmengsel uit de trechter komt. Maak een knoopje in het uiteinde van de darm. Duw dan de rest van het vleesmengsel door de trechter en vul de darm, terwijl je de worst met je andere hand ondersteunt. Eenmaal klaar, leg je weer een knoopje in de darm.
  6. Draai de worstjes verschillende keren rond om ze in de gewenste lengte te verdelen. Wissel de draairichting bij elk worstje af (draai de éne keer linksom en bij het volgende worstje rechtsom, etc).
  7. Prik met een dunne metalen prikker 2 tot 3 kleine gaatjes in elk worstje, zodat er tijdens het bakken lucht kan ontsnappen.
  8. Bak ze zoals gewenst, bewaar ze tot 3 dagen in de koelkast, of 3 maanden in de vriezer.

  Tip

  Je kunt variatie in de worst aanbrengen door andere verse kruiden te gebruiken.

  Video

  Worst met verse kruiden en citroen
  Worst met verse kruiden en citroen

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (6)

  Dit recept heeft (nog) geen Nederlandse beoordelingen, maar je kunt beoordelingen in andere talen bekijken.

  Jouw beoordeling

  Waardeer met sterren