Panettone

    Panettone

    31keer bewaard
    1uur10min


    88 personen hebben dit gemaakt

    Dit traditionele Italiaanse kerstbrood is geschikt voor dessert, voor bij de thee of als ontbijt. Eet smakelijk!

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 1 eetlepel bakkersgist
    • 225 ml warm water (45°C)
    • 4 eetlepels suiker
    • 2 eieren
    • 125 ml magere yoghurt
    • 1 theelepel vanille-extract
    • 1 eetlepel citroenrasp
    • 1/4 theelepel zout
    • 450 gr witte bloem
    • 40 gr of een handje krenten
    • 40 gr of een handje rozijnen
    • 1 eetlepel poedersuiker
    • gesmolten boter (om eventueel de bovenkant te besmeren)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. In een middelgrote kom gist, water en suiker vermengen. Afdekken en in ong. 10 minuten schuimig laten worden. Eieren, yoghurt, vanille, citroenrasp en zout toevoegen en goed mengen.
    2. Bloem er beetje bij beetje doorroeren tot het deeg een hanteerbare bal vormt. Op een licht bebloemd oppervlak leggen en 5-10 minuten kneden. Eventueel naar behoefte meer bloem toevoegen tot het deeg zacht en kneedbaar, maar niet plakkerig is. Het deeg in een grote, licht ingevette kom leggen, afdekken en op een warme plek in ong. 1 uur tot verdubbeld volume laten rijzen.
    3. Een ronde cakevorm van 20 cm licht invetten. In een kommetje gedroogd fruit met poedersuiker vermengen. Het deeg in de kom neerslaan, op een bebloemd oppervlak leggen en het fruit erdoor kneden.
    4. Het deeg tot een bal vormen, over de ingevette cakevorm verdelen, losjes afdekken met een schone theedoek en 30 minuten laten rijzen (het deeg zal over de rand rijzen). Eventueel insmeren met gesmolten boter.
    5. De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4. 45 minuten bakken tot het brood goudbruin is en een vleespen schoon uit het midden verwijderd kan worden.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren