Pool rijstbrood (Pirog)

    Pool rijstbrood (Pirog)

    3keer bewaard
    1uur10min


    23 personen hebben dit gemaakt

    Als u van rijstpudding houdt, dan zult u dit gistbrood heerlijk vinden!

    Ingrediënten
    Porties: 18 

    • 1 eetlepel actief bakkersgist
    • 4 eetlepels warm water (45°C)
    • 225 ml melk
    • 100 gr suiker
    • 100 gr boter
    • 2 eieren, geklopt
    • 1 dessertlepel vanille-extract
    • een mespuntje zout
    • 550 gr witte bloem
    • 100 gr sultana's
    • 475 ml koude melk
    • 4 eetlepels suiker
    • een mespuntje zout
    • 175 gr witte rijst
    • 15 gr boter
    • 30 gr boter, gesmolten
    • 1/2 theelepel kaneelpoeder

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Het gist in warm water oplossen en apart zetten.
    2. 225 ml melk tegen het kookpunt brengen en vermengen met 100 gr suiker en 100 gr boter. Apart zetten en laten afkoelen.
    3. Eieren, vanille en een mespuntje zout aan het melkmengsel toevoegen. Vermengen en het gistmengsel toevoegen. Geleidelijk bloem en rozijnen toevoegen tot het deeg loskomt van de komrand.
    4. Tot een soepel deeg kneden. Zorg ervoor dat u het deeg niet langer dan nodig bewerkt! In een goed met olie ingevette kom leggen en op een warme, tochtvrije plek tot verdubbeld volume laten rijzen.
    5. 475 ml koude melk, resterende suiker en mespuntje zout in een sauspan vermengen. Rijst toevoegen en aan de kook brengen. 15 gr boter toevoegen. Het vuur laag zetten, de pan afdekken en de rijst in ong. 20 minuten gaar koken. Apart zetten en laten afkoelen.
    6. Het deeg neerslaan en een paar keer kneden. Midden in een licht ingevette en met bloem bestrooide ovenschaal of diepe cakevorm leggen. Het deeg verdelen door het zachtjes naar de rand te tikken. 15 minuten laten rijzen.
    7. Het rijstmengsel over het deeg verdelen en de deegranden zachtjes omhoog trekken zodat een soort envelopvorm ontstaat. In het midden blijft de rijst zichtbaar. De bovenkant licht met gesmolten boter insmeren en kaneelpoeder erover strooien.
    8. 10 minuten in de voorverwarmde oven zetten (190°C/gasstand 5). De temperatuur verlagen tot 180°C/gasstand 4 en nogmaals 30 minuten bakken tot het rijstbrood goudbruin en gaar is.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren